Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten

De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder ruim 2000 Nederlanders.

Sinds de uitbraak van EHEC en de ESBL-besmettingen maken met name vrouwen en 55-plussers zich meer zorgen over de veiligheid van hun eten. Dit zijn ook de groepen die hebben besloten anders met de bereiding van eten om te gaan. Ze wassen rauwe groente beter, letten meer op hygiëne en wassen vaker hun handen. Van alle ondervraagden geeft 79% aan altijd de handen te wassen voordat het eten wordt bereid. Belangrijk, vindt het Voedingscentrum, want hiermee wordt voorkomen dat ziekmakers als bacteriën en virussen worden overgebracht op het eten.

Toch laat het onderzoek ‘Voedselveiligheid’ zien dat veel Nederlanders niet weten hoe ze zelf de kans op voedselvergiftiging kunnen verkleinen. 10% van de ondervraagden eet wel eens een bederfelijk product na de TGT-datum. Maar liefst een kwart van de respondenten geeft aan dat ze niet altijd het keukengerei wassen of verwisselen tussen de bereiding van rauw en bereid voedsel. Deze mensen nemen daarmee het risico op een voedselvergiftiging en lijken hun eigen rol te onderschatten bij het voorkomen van een dergelijk, vermijdbaar risico.

Gezinnen minder schoon
Juist gezinnen met jonge kinderen blijken nonchalanter met hygiëne lijken om te gaan. Zij geven vaker aan dat zij geen rekening houden met de houdbaarheidsdatum en ze wassen minder vaak hun handen. Het Voedingscentrum vindt dit zorgelijk, want juist babies en jonge kinderen zijn gevoeliger voor voedselinfecties.

Om de kans op voedselinfectie te verkleinen gelden de standaard hygiëneregels:
– Rauwe groente, zoals komkommers, grondig wassen onder stromend water en indien mogelijk schillen.
– Geen rauw vlees eten of rauwe melk drinken.
– Vlees goed gaar bakken.
– Je handen wassen voor je gaat koken en na toiletbezoek.
– Voorkomen van kruisbesmetting

Boek ‘Alles over veilig eten’
Om mensen te helpen om veilig en gezond met hun eten om te gaan, zet het Voedingscentrum in een nieuw boek ‘Alles over veilig eten’ alle adviezen op een rij. De verschillende houdbaarheidsdata komen aan bod, er wordt beschreven hoe je kunt zien of iets vers is en hoe je besmetting met bacteriën als salmonella en listeria kunt voorkomen. Maar je vindt ook informatie over schadelijke stoffen als dioxines en PAK’s, en over de invloed op ons eten van dierziekten, toevoegingen, bestrijdingsmiddelen en gentech.

Het onderzoek ‘Voedselveiligheid’ is in juni 2011 door 2.090 leden van het CentERpanel ingevuld; dit panelvormt een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek is in opdracht van het Voedingscentrum uitgevoerd door CentERdata, instituut voor dataverzameling en onderzoek. Het nieuwe boek ‘Alles over veilig eten’ is voor € 9,95 te bestellen via de webshop.

Plaats een reactie