Eén dag depressief? Was het maar waar…

Niet alleen vandaag brengt doemdenkers ongeluk; komende maandag is het ook nog eens ‘Blue Monday’, de meeste depressieve dag van het jaar. Hoewel de bedenker, de Britse psycholoog Cliff Arnall, veel kritiek kreeg op zijn ‘wetenschappelijke formule’ is de term blue Monday ook in Nederland de laatste jaren ‘trending topic’.

Mensen met serieuze depressieve klachten zullen niet onder de indruk zijn. Eén dag depressief (of misschien twee) klinkt als muziek in de oren als je al weken of maanden worstelt met een depressie. Het Fonds Psychische Gezondheid roept op om langdurige sombere klachten serieus te nemen. Die hangen niet af van één bijzondere dag in het jaar. Ga bij serieuze klachten naar de huisarts of doe de depressietest op de website: www.psychischegezondheid.nl/depressiezelftest.

Voor mensen die ‘last’ hebben van Blue Monday heeft het Fonds Psychische Gezondheid enkele tips: Begin de dag met een lekker muziekje, begroet je medemens met een lach, ga naar buiten om te bewegen en probeer de positieve kanten ook vandaag in te zien. Het wordt vanzelf weer dinsdag.

Blue Monday en de formule van Arnall: In januari is het slecht weer waardoor mensen zich vaker somber voelen. In de derde week van januari zijn goede voornemens vaak alweer verbroken en de gedachten aan kerst zijn naar de achtergrond verdwenen. Vakantie is nog ver weg en de maandelijkse rekeningen stromen weer binnen. De motivatie om nog iets aan de situatie te doen is volgens de vader van blue monday ver te zoeken. Blue Monday, zin of onzin? Laat het weten op Twitter: @fonds_psyche, #bluemonday.

Meer weten over depressie? Kijk op www.psychischegezondheid.nl/depressiecentrum
Heeft u vragen over depressie? Bel of mail met Korrelatie: www.korrelatie.nl

 

Plaats een reactie