Een burnout voorkomen, hoe doe je dat?

Een burnout, bijna iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken. Dit is niet fijn, want dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van je leven tijdelijk flink achteruit gaat. Er zijn bepaalde stappen die je kunt ondernemen om een burnout te voorkomen. In dit artikel maak jij kennis met deze stappen. Lees verder, let goed op en voorkom die burnout.

Hoe ontstaat een burnout?

Een burnout ontstaat doordat je batterij leeg is. Iedereen heeft een batterij die elke dag wat leeg wordt gemaakt. Dit is geen probleem. Het wordt een probleem wanneer de batterij continu leeg wordt gemaakt, zonder dat die hersteld wordt.

Illustratie van een rennende, drukke zakenvrouw die de tijd vooruit rent.

Dit komt vaak doordat je iets doet dat niet bij je past en dat je niet leuk vindt. Of, het kan komen doordat je bepaalde ongezonde denkpatronen hebt die veel energie kosten.

Het gaat erom, je doet dingen die veel energie kosten en die niet bij jou als persoon passen. Dit is vaak hoe en burnout ontstaat: je leeft niet in lijn met jezelf.

Hoe voorkom je een burnout?

Er zijn diverse manieren om en burnout te voorkomen. Een van de oorzaken van een burnout is het gevoel hebben van de controle verliezen. Dit is eng. We willen als mensen controle hebben. Je kunt door een cursus timemanagement jezelf meer in controle voelen.

Door te plannen weet je wat je wilt doen en wanneer je het wilt doen. Hierdoor heb je meer controle. Daarnaast is het altijd goed om te weten dat je er niet alleen voorstaat. Stel, het gaat even niet goed, dan zijn er altijd mensen die kunnen helpen.

Illustratie van man zich gevangen voelt in zijn leven

Een burnout voorkomen doe je door je zelfbewustzijn te verhogen. Iedereen heeft een bepaalde persoonlijkheid. Iedereen heeft bepaalde kernwaarden.

Als je in lijn leeft met jezelf en je kernwaarden, dan voel je je goed. Je hebt energie en je geniet. Wanneer je dit niet doet, dan voel je je niet goed. Dit is hoe een burnout kan ontstaan.

Door jezelf beter te leren kennen kom je erachter wat je echt belangrijk vindt. Zo kun je dingen uit je leven verwijderen die niet bij je passen. Hierdoor voorkom je een burnout.

Analyseer je leven

Analyseer je leven. Het klinkt gek, maar dat is het niet. Door je leven te analyseren en door te kijken naar wat je energie geeft en wat je energie kost kom je er al snel achter welke dingen niet bij je passen.

Besteed je de meerderheid van je dag aan dingen die veel energie kosten en waar je geen voldoening uit haalt? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat een burnout krijgt. Voorkom dit.

Illustratie van een man die zijn gedachten analyseert

Neem gewoon de tijd om jezelf te analyseren. Het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat. Zorg dat je dagelijks dingen doet die bij je passen en die je echt wilt doen. Doe dagelijks dingen waar je voldoening uit haalt, anders is de kans op een burnout groot. Voorkom dit.

Onderneem actie en gebruik deze punten, zo voorkom je die burnout.

1 gedachte over “Een burnout voorkomen, hoe doe je dat?”

Plaats een reactie