Een beroerte of ander hersenletsel kan niet alleen fysieke gevolgen hebben maar kan ook het gedrag en karakter enorm veranderen. Hoe ga je als partner of naaste met die gevolgen om en hoe kan je nog voor jezelf zorgen? De Hersenstichting vraagt in de maand december aandacht voor de partners en omgeving van mensen met hersenletsel. De Zorgwijzer Partners biedt hen informatie en tips.
De Zorgwijzer is nu te bestellen voor € 5 (gratis verzendkosten) via www.hersenstichting.nl of 070 – 302 47 47.
Niet-aangeboren hersenletsel kan niet alleen het leven van de patiënt op z’n kop zetten, maar zeker ook dat van de partner en de familie. Zij worden van de ene op de andere dag mantelzorger, met alle gevolgen van dien. Vaak hebben zij eerder en meer inzicht in alle gevolgen van het hersenletsel. Want op allerlei gebieden loopt de hersenletselpatiënt tegen problemen aan.
Niet meer alleen boodschappen kunnen doen, niet meer terug kunnen naar fulltime werken, niet meer een hele avond op een feestje zijn. Vaak kost alles meer energie dan voorheen. De combinatie van fysieke beperkingen en karakterverandering maakt het voor partners extra zwaar om hiermee om te gaan.
In de huidige participatiemaatschappij wordt van een partner vaak verwacht dat hij met al die veranderingen kan omgaan, bij voorkeur in combinatie met allerlei andere taken. Het leven gaat immers gewoon door. De partner staat voor de opgave om de nieuwe zorgtaken te combineren met werken, opvoeden van kinderen en onderhouden van contacten. Dan blijkt het vaak noodzakelijk om tijd voor jezelf te creëren om het allemaal vol te kunnen houden.
De zorgwijzer is geen receptenboek met pasklare oplossingen, maar is bedoeld om hulp te bieden bij het vinden van geschikte oplossingen in ieders eigen situatie. Omgaan met de gevolgen van hersenletsel is maatwerk. Er zijn namelijk grote individuele verschillen tussen de mate van opgelopen hersenletsel, het eventuele revalidatietraject en natuurlijk ook de omgeving. De adviezen en tips in deze zorgwijzer kunnen richting geven aan het vinden van oplossingen.
De zorgwijzer is niet alleen geschikt voor partners, maar ook voor familieleden, vrienden en andere betrokkenen die misschien geen nauwe relatie met de persoon met hersenletsel onderhouden, maar hem wel zorg verlenen en zo goed mogelijk willen kunnen omgaan met de nieuwe situatie.
Een beroerte treft de partner even hard – http://t.co/nkP5P1H3Fr – #hersenletsel, @hersenstichting
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 6 december 2013