Edwin Rutten, Phil Tilli en Tania Kross steunen Muziek telt!

Op vrijdag 24 september om 12.00 uur klinkt het startschot voor Muziek telt!, de driejarige campagne van Muziek Centrum Nederland, Fonds voor Cultuurparticipatie en Kunstfactor om meer muziek in het leven van kinderen te brengen.

Ambassadeurs Edwin Rutten, Phil Tilli (gitarist Moke) en Tania Kross verzorgen een exclusief optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, samen met de muzikale kinderen uit de campagne Muziek telt!. Directeuren van muziek- en onderwijsorganisaties, zoals Jan Raes van het Koninklijk Concertgebouworkest en Dominique Hoozemans van het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs, tonen hun betrokkenheid door live ondertekening van het initiatief. Ook Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur, zet vrijdag haar handtekening.

Inspirerende voorbeelden
Door hun muzikale carrières zijn de drie ambassadeurs van Muziek telt! inspirerend voor iedereen. Maar vooral hun liefde voor muziek spreekt aan. Of je nu houdt van gewoon lekker zingen, zoals Jiske (7 jaar), of misschien wel verder wil gaan met koorzang of klarinetles zoals Wouter (12 jaar), of fantastisch gitaar kunt spelen zoals Niall (10 jaar): voor elk kind zou muziek vanzelfsprekend moeten zijn.

Die gedachte ondersteunt mezzosopraan Tania Kross van harte. Ze geeft onder meer benefietconcerten op Cura(cc)ao, waardoor kinderen daar instrumenten kunnen kopen. Haar liefde voor klassiekemuziek ontstond op vierjarige leeftijd bij het zien van tekenfilms zoals Tom & Jerry en Bugs Bunny.

Gitarist van Moke Phil Tilli groeide al jong op met de punkmuziek van zijn oudere broer en nam het ontstaan van de blues als onderwerp voor zijn eindexamen geschiedenis. Met zijn neefje Niall, voor wie muziek ook onmisbaar is, bezoekt hij concerten en af en toe treden ze samen op.

Edwin Rutten komt uit een zeer muzikaal (jazz)gezin en heeft zich altijd ingezet om muziek bij kinderen te brengen, bijvoorbeeld door als verteller op te treden bij klassieke uitvoeringen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk voor zowel kinderen als volwassenen.

Al 1500 ondertekenaars
In de weken voor de officiële lancering is op www.muziektelt.nl de ambitie van Muziek telt! al 1500 keer ondertekend. Hartverwarmende reacties van leerkrachten, musici en beleidsmedewerkers, maar ook van een docent Oceaanwetenschappen, een adviseur milieu, een doktersassistente en een oma van vijf kleinkinderen geven aan waar het om gaat. Muziek voor kinderen is belangrijk en mag niet ontbreken in hun ontwikkeling.

Het onderwijs is de beste plek om uitgebreid met muziek kennis te maken, vinden de initiatiefnemers, omdat het daar zonder financiële drempels alle kinderen bereikt. Muziek telt! wil dat over drie jaar muziek op elke school een vast onderdeel is van het lesaanbod. Tijdens de lancering ondertekenen Simon Reinink (directeur Concertgebouw), Jan Raes (directeur Concertgebouworkest), Jochem van Eeghen (directeur Prinses Christina Concours), Andries Mulder (directeur Conservatorium Amsterdam), Jan Brands (directeur Kunstconnectie), Dominique Hoozemans (directeur Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs), Job van Velsen (projectleider Landelijk Steunpunt Brede Scholen) en Els Swaab (voorzitter Raad voor Cultuur) live de ambitie van Muziek telt!, om aan te geven hoe ver de betrokkenheid reikt.

Gunstige effecten van muziek
Muziek maken heeft een positieve uitwerking op kinderen. Ze leren beter samenwerken en kunnen zich er goed mee uitleven. Muziek draagt ook bij aan betere leerprestaties en het verminderen van agressiviteit. Muziek inspireert, verstilt, ontroert en verzoent, zo staat in de ambitie van Muziek telt! omschreven. Door het sociale en laagdrempelige karakter is muziek bij uitstek geschikt voor kinderen op jonge leeftijd. Ook kan kennis van muziek in de kindertijd de liefde voor muziek op latere leeftijd stimuleren.

Muziek telt!
Muziek telt! is erop gericht om in drie jaar tijd een mentaliteitsverandering teweeg te brengen onder alle Nederlanders, en meer specifiek de politiek, de muziekwereld en het onderwijs. Door een landelijke campagne met een interactieve website. Door lokale pilots om te zingen in de klas. En door muziekprojecten overal in Nederland. Een belangrijke rol in de campagne is weggelegd voor muzikale ambassadeurs: Edwin Rutten, Tania Kross en Phil Tilli van de band Moke. De boodschap: de muzikale vorming van kinderen is belangrijk en een onmisbaar element in hun ontwikkeling, zowel in het (basis)onderwijs als daarbuiten. Projecten als Muziek in ieder kind en Zing’es geven vorm aan deze ambitie. Muziek telt, ook in het onderwijs!

Plaats een reactie