Kinderarts-infectioloog prof. dr. Ronald de Groot van het UMC St Radboud ontvangt op 15 maart a.s. de Edgar Doncker Prijs voor Kindergeneeskunde 2011. Prof. de Groot ontvangt de prijs vanwege zijn indrukwekkende wetenschappelijke prestaties.
De Edgar Doncker Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van natuurbehoud in Nederland, ‘het waarachtig Nederlandse cultuurgoed’ en kindergeneeskunde. De prijs voor kindergeneeskunde wordt ditmaal voor het eerst gesplitst en aan twee artsen uitgereikt: een arts die zich vooral in wetenschappelijk opzicht heeft onderscheiden én een arts die juist in maatschappelijke zin een prestatie heeft neergezet.
Naast De Groot wordt de prijs uitgereikt aan kinderchirurg- kindertraumatoloog dr. William Kramer van het UMC Utrecht. Beiden ontvangen een bedrag van 75 duizend euro, dat zij grotendeels, in overleg met de Edgar Doncker Stichting, besteden aan een belangrijk doel.
De jury kent De Groot de prijs toe vanwege zijn indrukwekkende wetenschappelijke carrière als medisch specialist. Uit het juryrapport: “Prof. dr. Ronald de Groot begeleidt vele jonge onderzoekers op inspirerende wijze in het onderzoek op talloze terreinen, maar is daarnaast ook een echte dokter voor kinderen. Prof. de Groot heeft zich zowel binnen als buiten de kindergeneeskunde intensief ingezet voor de belangen van het kind, ziek of gezond.”
De Groot besteedt een belangrijk deel van het toegekende bedrag aan onderzoek naar kinderen die in het seizoen 2009–2010 in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege het H1N1-virus (Mexicaanse griep). Een belangrijke onderzoeksvraag is of zeer jonge kinderen in de toekomst eveneens tegen griep ingeënt moeten worden. De Groot hoopt met dit onderzoek een bijdrage te leveren aan de besluitvorming op dit gebied.
Edgar Doncker
Edgar Doncker (1926-1996), een bevlogen zakenman uit Kennemerland, was van mening dat personen die iets wezenlijks bijdragen aan het welzijn van anderen voor het voetlicht gebracht en gesteund moeten worden. Dat was ook zijn drijfveer om zijn kapitaal na zijn overlijden in dienst te stellen van de gemeenschap. Hij wees daarvoor drie gebieden aan: kindergeneeskunde, natuurbehoud in Nederland en “het waarachtig Nederlandse cultuurgoed”. De Stichting Edgar Doncker Fonds, die de nalatenschap beheert, stelt zich ten doel het bevorderen van activiteiten op deze drie gebieden en reikt hiervoor jaarlijks de prijs uit.