Eczeemspreekuur voor voorlichting en advies

Eczeemverpleegkundige Jennie Mijland is op de poli Dermatologie van het Lievensberg ziekenhuis gestart met een ‘Eczeemspreekuur’. De verpleegkundige richt zich op de voorlichting en behandeling van eczeem. Zij biedt patiënten inzicht in hun aandoening en geeft adviezen over het gebruik van zalfmedicatie.

De verpleegkundige is een vast aanspreekpunt voor patiënten. Op het spreekuur komen volwassenen en kinderen met eczeemklachten die door de huisarts naar het ziekenhuis zijn doorverwezen. Mijland: “De patiënten worden de eerste keer gezien door de huidarts. De vervolgbehandelingen gebeuren, in overleg met de dermatoloog, door de verpleegkundige.”

Sinds de start van het spreekuur ziet Jennie Mijland regelmatig een aantal vaste patiënten. “De drempel om naar mijn spreekuur te komen is net iets lager. En je belt of mailt tijdens een crisismoment net wat makkelijker je vaste verpleegkundige. Ik zie daardoor goede resultaten in de behandeling.”
De verpleegkundige geeft onder meer voorlichting over het dragen van onderkleding. Mijland: “Onderkleding van zijde werkt bijvoorbeeld verlichtend op de huid.” Maar vooral de aanpak van jeuk krijgt tijdens het speciale eczeemspreekuur veel aandacht. Zo worden er verschillende soorten zalven en crèmes uitgeprobeerd.

Mijland: “Het is belangrijk dat je een zalf of crème gebruikt die aangenaam aanvoelt. Het sleutelwoord voor de behandeling van eczeem en jeuk is namelijk smeren, smeren, en nog eens smeren. Doe je dit met een passende zalf of crème, dan bevordert dat het therapietrouw zijn.”

U kunt voor meer informatie over het eczeemspreekuur terecht bij de poli Dermatologie van het Lievensberg ziekenhuis, 0164 278 807

Plaats een reactie