Eczeemschool in kinderpolikliniek

Kinderen met eczeem kunnen voortaan naar de eczeemschool, gevestigd op de polikliniek KinderHaven van het Havenziekenhuis in Rotterdam. Het volgen van lessen op zo’n soort school heeft volgens onderzoek een gunstig effect op de eczeem.

Zo’n een op de vijf kinderen in Nederland heeft kortere of langere tijd last van eczeem. Meest opvallende verschijnselen zijn roodheid, schilfering van de huid en vooral: jeuk.

Schamen
Ernstig eczeem heeft een grote invloed op het leven van een kind en dat van de ouders. Door de jeuk kan een kind soms niet goed slapen, wat kan leiden tot verminderde aandacht en leerprestaties op school. Bovendien schamen kinderen zich vaak voor de eczeemplekken.

Schoenen
De eczeemschool geeft ouders en kinderen extra informatie over eczeem, waardoor zij beter met de aandoening kunnen omgaan. Doordat hun kennis van de ziekte toeneemt, zijn zij gemotiveerder om de behandelingsvoorschriften goed toe te passen. Daardoor nemen de klachten af en zit het kind lekkerder in z’n vel. Men staat steviger in de schoenen en wordt minder ontvankelijk voor onprofessionele adviezen vanuit hun omgeving.

Schoolbijeenkomst
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die de eczeemschool hebben gevolgd, na een jaar veel minder klachten hebben dan eczeemkinderen die niet hieraan deelnemen. De eczeemschool wordt geleid door prof. Arnold Oranje, een van de weinige kinderdermatologen in Nederland. De ‘schoolbijeenkomsten’ duren driemaal een uur.

Kijk voor meer informatie op www.havenziekenhuis.nl/kinderhaven.

Plaats een reactie