Echte tolerantie. Verdraag het onverdraaglijke

Wij zijn niet zo tolerant als we denken. Dat stelt de Britse socioloog Frank Furedi. Meestal zijn we onverschillig tegenover afwijkende meningen en levensstijlen. Vaak zijn we zelfs uitgesproken onverdraagzaam tegenover de eetgewoonten, opvoedingsideeën, wetenschappelijke standpunten of religieuze opvattingen van anderen.

Hannah Arendt Lezing door Frank Furedi

Furedi betoogt dat echte tolerantie geen onverschilligheid is. Je mag andermans opvattingen en gedragingen beoordelen maar je moet ze ook verdragen, ook al ben je het er niet mee eens. Juist die vorm van tolerantie is een voorwaarde voor een vrije en democratische samenleving waarin ieder individu tot zijn recht kan komen. Een samenleving die in de woorden van Hannah Arendt een ‘gemeenschappelijke wereld vol verschillen’ is.

Sprekers
Frank Furedi (Boedapest, 1947) is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Kent (UK) en auteur van diverse boeken over controversiële maatschappelijke thema’s. In 2011 publiceerde hij On Tolerance. A Defence of Moral Independence. Frank Furedi heeft de reputatie van een scherpzinnige dwarsdenker die op overtuigende wijze conventionele ideeën onderuithaalt. Twitter-account Frank Furedi.
– Stephan van Erp, universitair docent Theorie van religie, ethiek en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is de gesprekleider.

Frank Furedi speaking against the motion at our debate “Western parents don’t know how to bring up their children”.

Meer informatie Hannah Arendt Lezing
– woensdag 14 maart 2012
– 20.00 -22.00 uur
– Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen
– € 9,50 | medewerkers en alumnipashouders RU € 7,- | studenten gratis

Inschrijven
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/inschrijven/inschrijven/2012/echte-tolerantie/

Plaats een reactie