Echoscopie voorspelt groot deel hartafwijkingen in vroeg stadium zwangerschap

Aangeboren hartafwijkingen kunnen in een vroeger stadium van de zwangerschap herkend worden. Sally-Ann Clur toont aan dat een eenvoudige echoscopische meting – de nuchal translucency(NT) oftewel nekplooimeting – een groot deel van de hartafwijkingen al na de derde maand kan voorspellen.

Hierbij wordt de dikte bepaald van het kleine schilletje vocht onder de huid in de nek van de foetus. Is die dikker van 2,5 millimeter, dan is de kans groot dat er sprake is van een chromosoomafwijking (het Syndroom van Down) en/of een hartafwijking. Deze prenatale screening wordt nu maar voor een selecte groep vergoed.

Clur pleit ervoor om elke zwangere vrouw een gratis nekplooimeting aan te bieden. Hoe ontstaat de nekplooi precies en wat bepaalt de dikte? Clur toont aan dat dit niet komt doordat het hart er niet in slaagt overtollig vocht weg te pompen, zoals werd aangenomen. Zij formuleert een nieuwe hypothese: met de verdikte nekplooi reageert het lichaam op een probleem, bijvoorbeeld zuurstoftekort.

Promotiegegevens
– Promotie: Mw. S.B. Clur/ Geneeskunde
– proefschrift: Fetal Heart and Increased Nuchal Translucency: Anatomical, Pathophysiological, Diagnostic and Clinical Aspects
– Promotor: dhr. prof. dr. J.A.M. van der Post en dhr. prof. dr. J. Ottenkamp (LUMC)
– Datim: Donderdag 25 november 2010, 14:00 uur
– Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie