Ebixa: Risico op overdosering door nieuw toedieningsysteem

Door een wijziging in het toedieningsysteem van Ebixa (memantine hydrochloride), oplossing voor oraal gebruik is er een risico op overdosering ontstaan. Om het risico op verwarring en mogelijke overdosering te verkleinen is besloten om de naam van het product te wijzigen in Ebixa 5 mg/ pompbeweging, oplossing voor oraal gebruik.

Daarnaast is besloten alle oude verpakkingen bij de groothandels te vervangen door de nieuwe verpakkingen. Er zijn geen kwaliteitsproblemen met het oude product, verpakkingen die bij de apotheek liggen kunnen gewoon gebruikt worden met in achtneming van het doseringsschema.

Sinds februari 2010 is de toedieningsvorm van Ebixa oplossing voor oraal gebruik gewijzigd van druppelaar naar pompsysteem, waarbij de doseerinstructie is gewijzigd. In verband met de naamswijziging en om er zeker van te zijn dat doseerfouten (die kunnen leiden tot overdosering) worden voorkomen met het nieuwe pompsysteem, wordt nu een brief verstuurd.

Dit schrijft de firma Lundbeck in een brief, een zogenaamde ‘Direct Healthcare Professional Communication (DHPC)’. De brief met belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar groothandels, apothekers en specialisten die Ebixa voorschrijven.

Ebixa wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met een matige tot ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Het middel is uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Meer informatie
Berichtgeving van 26 oktober 2010 Ebixa: Toedienen Ebixa via doseerpomp

Plaats een reactie