Easy2Slim: Hersenkrakers en push-ups maken diëten overbodig

Een uitgekiende combinatie van het gebruik van spieren en hersenen zorgt voor een snelle gewichtsafname, waarbij het niet nodig is om een aanvullend dieet te volgen. Dat blijkt uit onderzoek van VUmc onderzoekers Ysbrand van der Werf (neurowetenschapper) en Willem van Mechelen (hoogleraar Sociale Geneeskunde). Zij ontwikkelden Easy2Slim, een blad met dagelijkse bewegingsadviezen en puzzels, dat ervoor zorgt dat het lichaam de optimale hoeveelheid energie verbruikt. De producent van puzzelbladen Denksport introduceert Easy2Slim begin april op de markt.

Neurowetenschapper Van der Werf ontdekte bij toeval dat specifieke hersenactiviteit bijdraagt aan gewichtsafname. Van der Werf onderzocht welke stoffen als energieleverancier voor het brein fungeren. Proefpersonen moesten daarvoor gedurende enkele uren aan een monitor liggen. Onderzoek wees uit dat één van de proefpersonen zeer veel energie verbruikte tijdens het puzzelen. Met name puzzels die logisch redeneren vereisen, blijken het energieverbruik op te stuwen. In rusttoestand gebruiken hersenen rond de 20% van alle energie die we opnemen uit voeding, tijdens het maken van logigrammen werd dit verbruik 30% hoger. Daarmee is het energieverbruik tussen het maken van deze puzzels vergelijkbaar met beweegprogramma’s voor afvallen.

“Hersencellen verbranden net als spieren glucose als energiebron. De glucosespiegels in het bloed dalen daarom tijdens ingespannen puzzelen, waardoor het hormoon glucagon wordt aangemaakt. Dat hormoon stimuleert het vetweefsel om over te gaan tot afbraak van vet, ofwel lipolyse”, aldus Van der Werf. “Doordat Easy2Slim naast een gevarieerd beweegprogramma ook puzzels biedt, is het programma voor mensen die willen afvallen gemakkelijk vol te houden”, verwacht Van Mechelen, die ruime ervaring heeft met wetenschappelijk onderbouwde beweegprogramma’s.

De Easy2Slim verschijnt 4x per jaar en kost € 9,95 per editie. De thema’s zullen per kwartaal verschillen, als ook de bijbehorende puzzel- en beweegoefeningen. In april 2011 verschijnt Easy2Slim – Zomerslank in 13 weken.

Overhandiging eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van Easy2Slim zal Denksport-directeur Everhard van den Brakel overhandigen aan Wim Stalman, lid van de raad van bestuur VUmc en decaan. U kunt bij deze overhandiging aanwezig zijn en vragen stellen over dit nieuwe afvalprogramma aan neurowetenschapper Van der Werf en hoogleraar Van Mechelen.

Locatie: VUmc – Het Plein (ziekenhuisgebouw)
Adres: de Boelelaan 1118 Amsterdam
Datum: Vrijdag 1 april, 2011
Tijd: 10.30 uur

Plaats een reactie