Herken je dat? Dat je een medische vraag hebt of andere zorg gerelateerde zaken moet regelen en hiervoor alleen maar telefonisch contact op kan nemen met de zorgverlener? Lastig dat deze vaak alleen maar tijdens werkuren telefonisch bereikbaar zijn. En dan kan het ook zijn dat je vervolgens nog lang moet wachten totdat je iemand aan de lijn krijgt, en ook nog eens moet wachten op antwoord.

Met een steeds meer gedigitaliseerde samenleving kan de zorg niet achterblijven. Er komen steeds meer oplossingen voor digitale zorg. E-health noemen ze dat ook wel.

Wat is E-health?

E-health heeft als voordeel dat je online contact kunt zoeken met een zorgverlener. Je hoeft niet te wachten totdat een persoon of organisatie telefonisch bereikbaar is, maar kunt online dingen regelen of opzoeken op het moment dat het jou uitkomt. Alles dat je ervoor nodig hebt om van deze digitale zorg gebruik te kunnen maken, is een smartphone, tablet of computer met internetverbinding.

Hoewel E-health eerst nog wantrouwend werd bekeken vanwege privacy, zijn er tegenwoordig goed beveiligde verbindingen mogelijk. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat onbevoegden inzage hebben in jouw medische dossier bijvoorbeeld.

Praktische toepassingen van E-health

Zorgverzekeraar FBTO biedt klanten ook E-health, en wel op diverse manieren. Erg handig bijvoorbeeld is dat je als klant gebruik kunt maken van de Dokter op Zak App. Heb je een medische vraag waar je snel antwoord op wil? Via de app kun je niet alleen doordeweeks overdag maar ook ’s avonds of in het weekend snel en gemakkelijk in contact komen met ervaren medisch deskundigen.

De Dokter op Zak App kan overigens ook goed uitkomst bieden wanneer je op vakantie bent, en je vanuit het buitenland graag gemakkelijk en snel een antwoord op een medische vraag zoekt.

Naast de Dokter Op Zak App biedt FBTO nog meer vormen van E-health. Zo kun je ook online aan afspraak maken voor thuisvaccinaties wanneer je op reis gaat, of online cursussen van het Rode Kruis volgen.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om online diabeteshulpmiddelen te bestellen, en kun je online hulp krijgen bij het leven met kanker tijdens en na de behandeling. Dit laatste kan de kans verkleinen op een voor veel mensen herkenbaar fenomeen, Het Zwarte Gat na Kanker.

Deze voordelen biedt E-health

E-health geeft je meer inzicht in je eigen gezondheid. Door bijvoorbeeld je medische verleden te delen met zorgverleners, kunnen ze fouten voorkomen, gerichter te werk gaan en sneller kiezen voor de juiste behandeling. Daarnaast levert het zowel jou als zorgverleners tijdwinst. Omdat je zelf op een moment dat het jou uitkomt online een afspraak in kunt plannen. Of door de mogelijkheid een online consult te krijgen waardoor je geen reistijd hebt.

Zorgverleners op hun beurt hebben minder administratieve lasten. Ze kunnen gemakkelijk en veilig medische info delen met collega’s en advies vragen. De Nederlandse overheid ziet ook de grote voordelen van E-health, en heeft daarom tot 2020 20 miljoen Euro beschikbaar gesteld om dit te stimuleren.