Duurzaamheidscertificaat palmoliegigant opgeschort na klacht Milieudefensie

De Round Table on Sustainable Palmoil (RSPO) heeft het proces van verdere certificering van het Maleisische palmoliebedrijf IOI stopgezet. Over een maand bepaalt de RSPO welke verdere sancties het tegen IOI zal instellen. Dan kan eventueel het duurzaamheidscertificaat van het Maleisische bedrijf voor alle nieuwe transacties worden ingetrokken.

Dit na een klacht over greenwashing die Milieudefensie en verschillende internationale organisaties twee weken geleden hebben ingediend.

De palmolieproducent vraagt certificering aan voor bepaalde locaties, terwijl op andere locaties mileunormen en mensenrechten worden geschonden. IOI is de grootste leverancier van palmolie aan Nederland. In Zaandam is een dochterbedrijf van IOI gevestigd dat opereert onder de naam Loders Croklaan. Het Maleisische bedrijf levert onder meer aan Unilever, dat van haar leveranciers duurzaam gecertificeerde palmolie eist.

De RSPO concludeert naar aanleiding van de klacht van Milieudefensie en anderen dat het palmoliebedrijf de RSPO gedragscode op twee punten heeft geschonden. Het bedrijf doet te weinig om conflicten over landgebruik met de lokale bevolking op te lossen en om ontbossing te voorkomen.

Milieudefensie wil onder meer dat de RSPO IOI dwingt om land terug te geven aan de bevolking van het dorp Long Teran Kanan in de Maleisische provincie Sarawak. Volgens een gerechtelijke uitspraak heeft IOI dat land onrechtmatig in gebruik genomen voor de teelt van oliepalmen. Daarnaast roept Milieudefensie de RSPO op om er scherp op toe te zien dat IOI voor de aanleg van palmolieplantages geen bos meer kapt en geen veenland meer drooglegt.

Geert Ritsema van Milieudefensie: “Dit is voor het eerst dat de palmolieindustrie via de RSPO serieus ingaat op een klacht van maatschappelijke organisaties. Wij roepen de RSPO op niet alleen haar tanden te laten zien maar ook door te bijten. Doet ze dat niet, dan komt de geloofwaardigheid van duurzame palmolie ernstig in het gedrang.”

IOI krijgt van de RSPO tot 2 mei de tijd om met een oplossing voor de geconstateerde klachten te komen. Lukt dit niet, dan zal de RSPO overwegen om verdere sancties tegen het bedrijf in te stellen. Dat kan onder meer betekenen dat het duurzaamheidscertificaat van het bedrijf definitief wordt ingetrokken. Dat laatste kan gevolgen hebben voor het marktaandeel van het bedrijf.

Plaats een reactie