Duurzaam op vakantie in Nederland

Een fietsvakantie is een van de meest duurzame manieren om vakantie te houden. Wie dan ook nog op Natuurkampeerterreinen overnacht hoeft zich geen zorgen te maken over zijn ecologische voetafdruk.

Stichting Natuurkampeerterreinen presenteert daarom in samenwerking met Nederland Fietsland twee fietsroutes langs Natuurkampeerterreinen.

De zogenaamde Natuurkampeerroutes gaan langs Natuurkampeerterreinen in de Achterhoek en in Groningen en zijn te downloaden van www.nederlandfietsland.nl/natuurkampeerroutes.

Reis belangrijker dan doel
Zo’n 33.000 mensen maken jaarlijks een fietsvakantie in Nederland (Bron: CVO april-sept 2009-2012): alle spullen achterop, deur op slot en gaan. Niet alleen is het fietsen weinig belastend voor het milieu, het zorgt er ook voor dat de fietser in direct contact staat met zijn omgeving, met allerlei onverwachte ontmoetingen en ontdekkingen als gevolg. Op fietsvakantie is de reis belangrijker dan het doel.

Fietsvakantie, tent

Duurzaam beheer
Vanwege het duurzame karakter van een fietskampeervakantie hoopt Stichting Natuurkampeerterreinen met de Natuurkampeerroutes meer mensen op de fiets te krijgen, het liefst met de tent achterop. Op de Natuurkampeerterreinen wordt duurzaam beheer gevoerd door onder meer te letten op afvalscheiding, het gebruik van biologische middelen bij de schoonmaak, waterbesparende douches en toiletten. Op sommige terreinen wordt gebruikgemaakt van zonnecellen of windenergie. Een aantal Natuurkampeerterreinen zijn in het bezit van de Green Key, het keurmerk voor duurzaam ondernemen in de recreatiesector.

Fietsknooppunten
De Natuurkampeerroutes zijn enerzijds bedoeld als uitnodiging voor mensen die nog nooit op fietsvakantie zijn geweest, anderzijds als inspiratiebron voor de doorgewinterde fietskampeerder. Beide routes zijn ongeveer 300 kilometer lang, en kunnen met of zonder kinderen gefietst worden. De grootste afstand tussen twee Natuurkampeerterreinen is 52 km (Achterhoek) of 41 km (Groningen). Snelle fietsers slaan een aantal Natuurkampeerterreinen over. De routes gaan via de bekende fietsknooppunten. Op termijn zullen er meer Natuurkampeerroutes komen, in andere provincies.

Fietsers Welkom!
Op een Natuurkampeerterrein wordt tot 19.00 uur een plekje opengehouden voor fietsers en wandelaars. Het merendeel van de Natuurkampeerterreinen draagt het landelijke kwaliteitslabel Fietsers Welkom! voor fietsvriendelijke horeca- en recreatiebedrijven. Dit houdt in dat er onder meer een bandenplakset, een fietspomp en een EHBO-doos aanwezig is en dat er een stopcontact beschikbaar is om een elektrische fiets op te laden.

Kijk voor meer informatie op: www.natuurkampeerterreinen.nl/fietskamperen.

Plaats een reactie