Durf jij het aan? Laat je auto staan!

Op donderdag 10 oktober 2013 is de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Maastricht sluit daar op aan met een unieke actie.

Trailer Low Car Diet 2013

Geïnspireerd door het Low Car Diet idee van Urgenda, vragen wij mensen om tien dagen lang hun autosleutels in te leveren en gebruik te maken van openbaar vervoer, de (elektrische) fiets en (elektrische) deelauto’s.

De uiteindelijke deelnemers kunnen al deze vervoermiddelen gebruiken met het gemak van één pasje, de zakelijke Maastricht Bereikbaar OV-chipkaart. Wie meedoet, krijgt een gratis OV-chipkaart gedurende de actieperiode (21 oktober tot 30 oktober).

Burn Fat Not Fuel
Maastricht Bereikbaar lanceert op 10 oktober 2013 ook de ‘Burn Fat Not Fuel app’. Deze app maakt mensen bewust van de impact van mobiliteit op het milieu, gezondheid, portemonnee en bereikbaarheid. Korte afstanden (5-15 km) worden vaak afgelegd met brandstofauto’s, terwijl de (elektrische) fiets een uitstekend alternatief is. Daarom krijgt elke deelnemer een e-bike in bruikleen met een Burn Fat Not Fuel app.

Informatievideo: Maastricht-Bereikbaar

Voor wie?
Wilt u meedoen, dan kunt u zich tot 7 oktober 2013 aanmelden bij Lincey Bastings, team Milieu en Mobiliteit gemeente Maastricht, lincey.bastings@maastricht.nl. Vermeld in één zin de reden waarom u wilt deelnemen. Meer informatie kunt u vinden op www.maastrichtbereikbaar.nl.

Op 10 oktober wordt bekend gemaakt wie mag deelnemen aan de actie. Er worden maximaal 20 mensen gezocht die wonen of werken in Maastricht, veelal met de auto naar het werk gaan, willen optreden als ambassadeur van de actie en gebruik maken van social media.

Wethouder Albert Nuss, voorzitter van Stuurgroep Maastricht Bereikbaar: “De auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil en kost veel geld. Met deze actie willen Gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar en partners de (elektrische) fiets, in combinatie met openbaar vervoer en het delen van auto’s, stimuleren. Het delen van mobiliteit is goedkoper, schoner en schept ruimte op de weg en in de stad.”

De actie
Op maandag 21 oktober 2013 worden de deelnemers om 09.00 uur op station Maastricht verwacht om symbolisch hun autosleutels in te leveren. Vanaf dat moment kunnen zij tien dagen lang kennismaken met de trein (1e klas), bus, (elektrische) fiets en (elektrische) deelauto.

Tijdens het avontuur laten deelnemers via social media en andere media (o.a. TV Maastricht) weten hoe het is om ‘te leven zonder eigen auto’ en over te stappen in een nieuwe wereld van alternatieven. Op woensdag 30 oktober 2013 komen de deelnemers bij elkaar en wordt de actie beëindigd.

Meer informatie
www.maastrichtbereikbaar.nl

Plaats een reactie