Dure matrassen niet beter dan goedkope matrassen

Goedkope matrassen slapen even goed als dure matrassen. Deze conclusie trekt de redactie van matrassen-advies.nl na een consumentenonderzoek. Dure matrassen bevatten vaak de nieuwste technieken, de fabrikanten claimen daarmee slaapklachten te kunnen verhelpen. Uit het onderzoek blijkt dat deze technieken slechts in een zeer beperkt aantal gevallen werkt. Voor de meeste mensen maakt het geen enkel verschil.

Aan bezoekers van de website matrassen-advies.nl is gevraagd op wat voor een type matras zij slapen en hoe goed en hoe lang zij slapen. De uitkomst van dit onderzoek is dat mensen met een goedkoop matras net zo lang en net zo goed slapen als mensen die op een duur matras liggen. Ook het type matras maakt niet of nauwelijks verschil. Veel mensen weten zelfs niet op wat voor type matras zij slapen. Men weet vaak nog wel waar de matras gekocht is en hoe duur deze was.

Slapeloosheid
Dan rest de vraag: als slaapbeleving geen relatie heeft met de kwaliteit en prijs van matrassen, waar ligt dan wel een relatie met slaapproblemen? Uit bronnenonderzoek van matrassen-advies.nl komt naar voren dat slapeloosheid veelal het gevolg is van spanningen, stress en zorgen. Daarnaast kunnen slaapproblemen door alcohol- of cafeïnegebruik worden veroorzaakt. Ook veranderingen in slaapritme en de aandoening slaap-apneu kunnen slapeloosheid veroorzaken. Deze slaapproblemen worden echter niet opgelost door de aanschaf van een dure matras.

Allergie
Hebben dure matrassen dan helemaal geen nut? Dat is ook niet helemaal waar: bij bepaalde ziektebeelden en klachten worden wel resultaten geboekt met specifieke matrassen. Slaapproblemen veroorzaakt door een allergie, extreme transpiratie of een langdurige bedlegerigheid kunnen minder worden door gebruik te maken van een specifieke matras die in veel gevallen wel iets duurder zijn dan een basismatras.

Plaats een reactie