Duik in de diepzee met walvissen en dolfijnen

Walvissen en dolfijnen zijn bijzondere zeezoogdieren. In een ver verleden liepen zij op het vaste land, nu leven er meer dan 80 soorten in de oceaan. In de tentoonstelling Walvissen zie je hoe deze fascinerende beesten geëvolueerd zijn, hoe ze nu leven en welke grote strandingen we in Nederland hebben gehad. Van dolfijn tot potvis en van orka tot narwal; nog tot en met 21 augustus heb je de kans om alles over ze te weten te komen.

Gigantische skeletten hangen aan het plafond, levensgrote modellen van walvisachtigen, interactieve opstellingen en filmbeelden vullen de zaal, en walvisgeluiden prikkelen de oren. Met het betreden van de tentoonstelling Walvissen, daal je af in de diepzee. Leer alles over hun menu, hun verleidingskunsten en hun zangrepertoire. Beleef de geboorte van een kalf en verbaas je over de gulzigheid van deze jonge walvis die wel 850 zuigflessen melk per dag drinkt. Probeer je adem net zo lang in te houden als de potvis, voor je naar de oppervlakte stijgt. En zoek in deze duikwedstrijd je weg met de sonar van de dolfijn.

Wist je dat er in de Noordzee veel zeezoogdieren rondzwemmen? De bruinvis is de meest voorkomende soort. Vaak stranden er walvisachtigen op onze kust; meestal dood, soms levend. Gaat het om een dode walvis, en een andere soort dan de bruinvis, dan komt Naturalis in actie. De kadavers worden geborgen en schoongemaakt en de skeletten toegevoegd aan de natuurhistorische collectie. In Walvissen kom je te weten welke grote strandingen er aan de Nederlands kust zijn geweest en maak je kennis met de mensen van Naturalis. In het autopsiespel kruip je zelf in de huid van een wetenschapper en meet, weeg en onderzoek je het kadaver van een bruinvis.

Walvissen, een speelse reis onder water waarin je de boeiende wereld ontdekt van walvissen en dolfijnen. Nog tot en met 21 augustus in Naturalis in Leiden te beleven.

Plaats een reactie