Drugsgebruik onder jeugd voor ouders een taboe

Drugsgebruik door hun kinderen lijkt voor veel ouders een taboe onderwerp. Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) wil ouders helpen om daar verandering in te brengen en drugs wel bespreekbaar te maken.

Beleidsvisie drugspreventie
Er komt onder andere een speciale website met tips voor ouders en via scholen wordt het aangekaart op ouderavonden. Van Rijn gaat om tafel met burgemeesters – om te beginnen van de vier grote steden – om samen te kijken hoe drugsgebruik effectiever kan worden bestreden. Deze maatregelen staan beschreven in de beleidsvisie drugspreventie die staatssecretaris Van Rijn heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Martin van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Martin van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Grote zorgen
Staatssecretaris Van Rijn: “Ik maak me grote zorgen over ontwikkelingen in het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die veel uitgaan. Het is voor deze groep heel normaal om tijdens zo’n gelegenheid drugs te gebruiken. Zij lopen daarmee grote risico’s. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt. We gaan jongeren beter informeren en ouders helpen om met hun kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Uitgaan en drugs moeten geen normale combinatie zijn.”

Drugs zijn bloedlink
Van Rijn: “We moeten samen deze normalisering van drugs een halt toe roepen: landelijke en lokale overheid, feestorganisatoren, café- en clubeigenaren, scholen, professionals en ouders. Ik hoor uit gesprekken met professionals en jongeren dat ouders vaak helemaal niet weten dat hun kind drugs gebruikt. Daar moet echt verandering in komen want drugs zijn bloedlink. Ik begrijp heel goed dat het helemaal niet zo simpel is maar drugs moeten een onderwerp zijn om het over te hebben. Net zoals je praat met je kinderen om hen te beschermen tegen de gevaren van roken of alcohol.”

dansen

Drugsgebruik effectiever bestrijden
Van Rijn gaat om tafel met burgemeesters – om te beginnen van de vier grote steden – om te kijken hoe samen effectiever kan worden opgetreden tegen drugsgebruik op feesten en evenementen. Veel organisatoren van evenementen en eigenaren van clubs nemen al hun verantwoordelijkheid om drugsgebruik te beperken en drugshandel tegen te gaan. Bijvoorbeeld door met gemeenten afspraken te maken over drugscontroles bij de ingang en het regelen van goede voorlichting door bijvoorbeeld Celebrate Safe. De staatssecretaris komt in het voorjaar met een Handreiking Drugs en Alcohol op evenementen. Deze biedt gemeenten handvatten voor een gezond en veilig verloop van evenementen.

Plaats een reactie