Droomfonds maakt revolutionair aidsproject mogelijk

Dankzij het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij krijgen STOP AIDS NOW! en de Clinton Health Access Initiative (CHAI) een unieke gelegenheid. Zij starten dit voorjaar een project in Swaziland waar 1 op de 4 mensen hiv heeft.

Met de financiering uit het Droomfonds kunnen op grote schaal mensen getest en eerder behandeld worden. Hierdoor neemt de kans op nieuwe hiv-infecties aanzienlijk af. Dit project kan de grootste kentering ooit veroorzaken in de strijd tegen aids. Nu al kijken organisaties zoals de WHO en UNAIDS met grote belangstelling mee.

Hiv-medicatie als preventie
,,Dit project is een revolutionair nieuwe aanpak van aidsproblematiek in het land met het hoogste percentage mensen met hiv,’’ zegt Louise van Deth, directeur van STOP AIDS NOW!. Wetenschappelijke modellen voorspellen het al langer: behandeling van mensen met hiv-remmers kan tegelijkertijd nieuwe hiv-infecties voorkomen. Als mensen hiv-remmers krijgen, neemt de hoeveelheid virus in hun lichaam af. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de kans op hiv-overdracht dan met negentig procent afneemt. Toch is deze manier van behandelen nooit op grote schaal toegepast.

Testen en behandelen
STOP AIDS NOW! en CHAI starten daarom in Swaziland met behandeling 2.0. In samenwerking met onder andere het Ministerie van Gezondheid van Swaziland, het Wereldwijde Netwerk van Mensen met hiv (GNP+), SACEMA van de Stellenbosch Universiteit in Zuid-Afrika, Universiteit van Amsterdam en lokale partners zoals SafAIDS zullen zij hiv-behandeling preventief inzetten. Dit doen zij door:

– Alle mensen mobiliseren om zich te testen op hiv. Op dit moment heeft slechts 16% van de bevolking zich laten testen op hiv.
– Sneller starten met hiv-behandeling. Nu krijgen mensen vaak pas hiv-remmers vijf tot tien jaar na infectie.

Aan het eind van 2014 moet hierdoor 90% van de mensen die hiv-behandeling nodig heeft, dat ook krijgen. De verwachting is dat hierdoor het aantal nieuwe infecties met 50% daalt.

De toekomstdroom
Er zijn de laatste tien jaar grote stappen gezet in de strijd tegen hiv. Toch staan tegenover elk persoon die hiv-remmers krijgt, twee mensen die hiv krijgen. Experts voorspellen dat het aantal mensen met hiv dat behandeling nodig heeft in 2050 zo groot zal zijn dat de huidige aanpak niet meer te financieren is. Zij verwachten dat dan jaarlijks 11 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van aids, in plaats van de huidige 1,8 miljoen. STOP AIDS NOW! en de CHAI willen bewijzen dat het inzetten van hiv-remmers als preventiemethode een kentering in de epidemie kan veroorzaken. Van Deth: ,,De Postcode Loterij maakt met 8,8 miljoen euro mogelijk wat niemand durft. Dit project heeft potentieel een enorm sneeuwbaleffect in navolging en geld. Hierdoor is er een reëel uitzicht op een eind aan de aidsepidemie.’’

Plaats een reactie