Driekwart jonge moeders raadpleegt apotheek voor advies bij kinderkwaaltjes

Met de start van het schooljaar beginnen ook de kinderkwaaltjes. Wanneer jonge moeders advies vragen over genezing van deze kwaaltjes blijken zij niet het eerst bij hun eigen moeder advies te vragen. De meest geraadpleegde adviseur blijkt namelijk de apotheker. Bijna driekwart van de jonge moeders geeft aan bij de apotheek advies te vragen over kinderkwaaltjes. Dit blijkt uit onderzoek van VSM naar gebruik van homeopathische geneesmiddelen bij kinderen onder 2000 jonge moeders.

De drogist en internet blijken voor 54% van de ondervraagde moeders ook een sterke adviesfunctie te hebben. Moeders van jonge moeders komen uiteindelijk op plaats vier. De huisarts (42%), vriendinnen (36%) en zussen (14%) blijken minder in trek. Het minst populair zijn boeken en tijdschriften. Slechts 12% van de jonge moeders raadpleegt deze als bron voor advies over kinderkwaaltjes.

85% jonge moeders kiest voor homeopathie
Meer dan driekwart van de respondenten heeft, bij veelvoorkomende kinderkwaaltjes als darmkrampjes (79%) en doorkomende tandjes (80%), een voorkeur voor een homeopathische behandeling boven een behandeling met reguliere geneesmiddelen. 85% gebruikt ook daadwerkelijk een homeopathisch middel ter genezing. Als kinderen bijvoorbeeld last hebben van hoesten (64%), slecht slapen (70%), bulten of blauwe plekken (79%) kiest het merendeel van de moeders een homeopathische behandeling. “Omdat er zoveel verschillende kwaaltjes zijn hebben we voor ieder probleem een passend homeopathisch kinderproduct ontwikkeld. Zo is er voor ieder wat wils”, aldus Thea van Andel, kindexpert bij VSM.

Koorts en oorpijn anders aangepakt
Van de 15 meest voorkomende kinderkwaaltjes bleek bij slechts twee kwalen de voorkeur voor een regulier geneesmiddel de overhand te hebben. Homeopathische middelen worden in mindere mate gebruikt bij koorts (68%) en oorpijn (47%).

“Van huis uit niet gewend”
Moeders van jonge moeders blijken dan niet de meest geraadpleegde adviseurs te zijn, toch oefenen zij wel degelijk invloed uit op het gebruik van geneesmiddelen van hun dochters. Want wat blijkt, voor meer dan de helft van de jonge moeders die geen homeopathische middelen gebruikt, geldt dat ze dit van huis uit niet gewend is.

Tips van jonge moeders
De moeders die geen homeopathische middelen voor hun kinderen gebruiken zouden dat wel eens proberen als zij hierover goede ervaringen horen van andere jonge moeders (33%). Tips van andere moeders blijken in trek want maar liefst 900 respondenten gaf aan een goede tip te willen delen met andere moeders betreffende kinderkwaaltjes. Bijgaand een selectie van de meest genoemde, nuttige tips van de jonge moeders van Nederland:

– Het hoofdeinde van het bedje iets hoger zetten dan het voeteneind. Dit werkt bij neusverstopping, benauwdheid en hoesten.
– Bij verkoudheid een ui in de kinderkamer neerleggen. Ook stomen, een warm badje en druppelen met een zoutoplossing helpen tegen verkoudheid volgens de respondenten.
– Bij waterpokken het kindje in bad doen met havermoet/maïzena/zemelen.
– Om builen te voorkomen smeert men boter op de zere plek.
– In geval van krampjes is voor veel mensen masseren de oplossing (men noemt voetjes, buikje, ruggetje en billetjes)

Over VSM Kind
Al 25 jaar heeft VSM voor elk kinderkwaaltje een vertrouwde, natuurlijke oplossing. De VSM kinderproducten zijn precies afgestemd op de behoeften van kinderen vanaf 0 jaar. Ze zijn effectief en worden dan ook al jarenlang graag door jonge ouders gebruikt. Ook voor de allerkleinsten.

Op www.vsmkind.nl kan men alle middelen vinden en een gratis kindergidsje aanvragen.

Plaats een reactie