Driekwart artsen wil marktwerking afschaffen

Maar liefst driekwart van de Nederlandse artsen en medisch studenten wil marktwerking in de zorg afschaffen, afgaand op een enquête die Medisch Contact onder KNMG-leden hield. 1249 artsen vulden de enquête in. De artsen konden kiezen voor marktwerking uitbreiden, houden zoals deze nu is, of afschaffen. Slechts 8 procent kiest voor uitbreiden, en 16 procent gaat voor behoud van de huidige situatie.

Huisartsen zijn minder enthousiast over marktwerking dan medisch specialisten. Van de huisartsen kiest 86 procent voor afschaffen, tegenover 69 procent van de specialisten. Maar ook de specialisten zijn terughoudend: maar een achtste van hen kiest voor uitbreiden, tegenover één op de vijftig huisartsen.

Hoe jonger de ondervraagden, hoe vaker ze voor bestendigheid kiezen: 31 procent van de categorie 17 tot 30 jaar kiest voor ‘houden zoals het nu is’, tegenover 12 procent van de 65-plussers. De andere opties, ‘uitbreiden’ en ‘afschaffen’ worden allebei populairder naarmate de leeftijd stijgt.

Later deze week de volledige uitslag van de enquête, waarin onder meer de vraag wordt beantwoord of de afkeer van marktwerking ook het stemgedrag van artsen beïnvloedt. De enquête maakt deel uit van de verkiezingsspecial van Medisch Contact die vrijdag 7 september 2012 verschijnt.

Plaats een reactie