Drie onderzoeksprojecten GRIAC beloond met subsidie Astma Fonds

0
619

Drie onderzoeksprojecten van het Groningen Research Institute of Asthma and COPD (GRIAC) zijn gehonoreerd met een subsidie van het Astma Fonds. Onderzoekers Corry-Anke Brandsma, Bart Dekkers en Harm Maarsingh ontvingen samen in totaal 750.000 euro voor hun onderzoeksprojecten.

In GRIAC doen klinische en fundamentele onderzoekers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen, afkomstig uit verschillende disciplines, samen onderzoek naar diverse aspecten van longziekten en COPD.

Corry-Anke Brandsma van de afdeling Pathologie en Medische Biologie ontving 250.000 euro voor onderzoek naar de werking van microRNA-moleculen bij het reguleren van bindweefselproductie in de longen, zowel bij longen van gezonde mensen als van COPD-patiënten.

Bart Dekkers, apotheker in opleiding in het UMCG, ontving 250.000 euro voor onderzoek naar de rol van bindweefseleiwitten (laminines) bij ontstekings- en veranderingsprocessen in astma in muismodellen, spiercellen en weefselmateriaal van astmapatiënten.

Harm Maarsingh van de afdeling Moleculaire Farmacologie van de Rijksuniversiteit Groningen ontving eveneens 250.000 euro voor onderzoek naar de bijdrage van het eiwit follistatine-like 1 aan door sigarettenrook veroorzaakte luchtwegontsteking, luchtwegfibrose en emfyseem in spiercellen en muismodellen.

De drie GRIAC-onderzoeken maakten deel uit van in totaal zes door het Astmafonds gehonoreerde onderzoeksprojecten, die werden geselecteerd uit een groot aantal projectvoorstellen. In 2011 werd meer dan de helft van het totaal aantal gehonoreerde onderzoeksvoorstellen toegekend aan GRIAC; toen ontvingen vier GRIAC-projecten een subsidie van het Astma Fonds van in totaal zeven gehonoreerde projectvoorstellen.