Drie musicerende vissers op een ijsschots

Het weekend van 13, 14 en 15 april heeft het Zuiderzeemuseum een groot aantal bezoekers opgeleverd.

Burenavond Zuiderzeemuseum, foto: Frank Bedijs.

6478 vaders, moeders, opa’s, oma’s en kinderen genoten tijdens de Burenavond en het Museumweekend van de officiële opening van het buitenseizoen en bijbehorende activiteiten. Het startschot voor het weekend werd gegeven door deltacommissaris Wim Kuijken.

De Karavaan zorgde met 5ekwartier tijdens de Burenavond op vrijdag voor een WATERspektakel. Drie musicerende vissers op een ijsschots, een diva in een speedboot, een kerkklok op tilt, een stampend koor en wenende blazers vertelden het openingsverhaal. Dit was gebaseerd op de waargebeurde zwerftocht van drie Durgerdammer vissers die veertien dagen over de Zuiderzee op een ijsschots dobberden. Het geheel werd begeleid door het Groot Karavaan Orkest, bestaande uit tachtig amateurblazers en- zangers. De reddingsbrigade uit Enkhuizen zorgde voor een slot met waterstralen en een veilig verloop van de voorstelling.

Veel toeschouwers vonden het WATERspektakel het aanzien meer dan waard: “Het geeft me echt een Zuiderzeemuseum gevoel. Het past helemaal bij een opening als deze”, aldus Ad Lakenman uit Grootebroek. Verder gaf hij aan “het een knap in elkaar gezette voorstelling” te vinden. “De ruimte waarin het gebeurt is namelijk heel groot.”

Op zaterdag en zondag kon het publiek ontdekken hoe Nederland leeft met het veelzijdige element water. Zo luisterden ze naar sterke verhalen op leugenbankjes, pompten ze water met een echte vijzel en skypten ze met een visser op zee.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland.

Plaats een reactie