Drie laptops voor oncologiepatiënten Franciscus Ziekenhuis

0
537

De afdelingen Interne Geneeskunde en Dagverpleging van het Franciscus Ziekenhuis zijn blij verrast met drie laptops, geschonken door Pruiken Service Nederland. De computers zijn specifiek bestemd voor oncologiepatiënten. Eigenaresse Joke Timmermans kwam de laptops persoonlijk overhandigen. “Ik weet als geen ander wat deze patiënten moeten doormaken. Het is een schenking uit het hart!”, zo lichtte zij toe.

Tien jaar geleden werd Joke Timmermans zelf schoon verklaard van de ziekte van Hodgkin. “Tijdens mijn ziekte moest ik diverse chemokuren en bestralingen ondergaan. Ook ik had last van haarverlies. Maar ik kreeg een mooi aangemeten haarwerk, dat niet van echt te onderscheiden was. Daardoor voelde ik me ondanks alles toch een stuk zekerder.” Het haarwerk werd niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar en Joke moest een flinke eigen bijdrage betalen. “Dat was voor mij later een belangrijke reden om met Pruiken Service Nederland te starten. Het was mijn doel betaalbare haarwerken van topkwaliteit aan te bieden. Als de diagnose kanker wordt gesteld, komt er veel op je af. Het is heel wrang als je je in zo’n situatie zorgen moet maken over de kosten voor een pruik”.

Joke heeft haar doel inmiddels bereikt. Door contracten met zorgverzekeraars kan zij kankerpatiënten en mensen met een haarziekte haarwerken aanbieden zonder eigen bijdrage.

Schenking
De liefde voor het vak, maar vooral de interesse en het meeleven met haar klanten hebben Joke ertoe gezet naast haar werk nog iets extra’s te doen. Zo schenkt ze de afdelingen regelmatig glossy magazines en onlangs dus laptops specifiek voor oncologiepatiënten. “Tijdens de chemokuren zit je vaak maar te wachten tot de behandeling klaar is. Nu kunnen de patiënten die tijd doorbreken door te internetten of een spelletje te doen.”

Mooi gebaar
Susan Zandbergen (waarnemend afdelingshoofd 4C en 5A) mocht twee laptops in ontvangst nemen. “De laptops zijn bestemd voor de oncologiepatiënten die in de isolatiekamers op afdeling 4C liggen. De patiënten liggen daar alleen. Hun wereldje is dan erg klein. Dit heeft best wel veel impact. Door de laptops kunnen de patiënten naar behoefte toch met de buitenwereld communiceren. We zijn dan ook erg blij met dit mooie gebaar.”

Afleiding
De derde laptop krijgt een vaste plaats in de huiskamer van de Dagverpleging op 4B. Deze huiskamer is speciaal ingericht voor oncologische patiënten die een chemobehandeling ondergaan. Afdelingshoofd Anja Verbeek: “Het is heel fijn dat we onze patiënten op zo’n eigentijdse manier wat afleiding kunnen geven.”