Drenthe heeft tekort aan huisartsen

In de stad Emmen zijn vier praktijken van huisartsen gesloten, omdat er geen vervanger te vinden is. Acties om huisartsen te werven leverden tot nu toe geen succes op. Over zeven jaar is 70% van de nu zittende Drentse huisartsen vertrokken.

Een stuurgroep van Drentse gezaghebbende autoriteiten buigt zich over dit vraagstuk. Men hoopt op aandacht van landelijke media. Dan komt het huisartsentekort op de politieke agenda. Wellicht komen er dan alsnog huisartsen naar dat mooie Drentse land. Al deze informatie kreeg ondergetekende te horen tijdens een symposium over telefonische bereikbaarheid van huisartsen in Drenthe. Dat vond plaats op woensdag 28 april te Westerbork.

Ik hield een lezing vol onderzoeksresultaten over die bereikbaarheid op landelijk niveau. Mijn opmerking dat beschikbaarheid van huisartsen nog belangrijker is dan telefonische bereikbaarheid, bleek een open zenuw te raken bij leidinggevende huisartsen.

Bovenstaande informatie kreeg ik van Joke Heinen. Zij is bij Achmea verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van huisartsen in Drenthe. Mevrouw Heinen staat graag de pers te woord en is bereikbaar via haar emailadres joke.heinen@achmea.nl.

Op nationaal niveau is een oplossing moeilijk te vinden. Jaarlijks zouden 800 huisartsen moeten afstuderen om in Nederland de beschikbaarheid van huisartsen op peil te houden. Vanwege de financiële crisis blijft dit aantal op 600. Overigens dreigt er ook een huisartsentekort in de regio Twente, waar ik een avondsymposium voorzat op 30 maart jl..

Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Plaats een reactie