Draaiing baby in stuitligging meest succesvol in Catharina Ziekenhuis

Zwangere vrouwen van wie de baby in een stuitligging ligt, maken in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de grootste kans op een natuurlijke (thuis)bevalling.

Stuit / stuitligging: het draaien van baby in stuitligging naar hoofdligging Catharina Ziekenhuis

De afdeling Verloskunde van het ziekenhuis heeft namelijk het hoogste slagingspercentage van Nederland als het gaat om het voor de bevalling uitwendig draaien van een baby in stuitligging naar hoofdligging. Het ziekenhuis haalt een slagingspercentage van gemiddeld 55 procent.

Teamwerk volgens vast protocol
Vijf procent van alle zwangere vrouwen heeft te maken met een baby in stuitligging. Een baby in stuitligging heeft vaak een zware bevalling of een keizersnede tot gevolg met de daarbij behorende risico’s. Steeds meer vrouwen kiezen er daarom voor om te proberen de baby een aantal weken voor de bevalling uitwendig te draaien naar een hoofdligging, een zogenoemde ‘versie’. Voor het laten slagen van deze versie is teamwerk volgens een strak protocol zeer belangrijk. De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven houdt al vele jaren een speciaal versie-spreekuur en heeft mede door de opgebouwde expertise het hoogste slagingspercentage van Nederland.

Versie-team in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Routine is belangrijk
De behandeling in het ziekenhuis is succesvol omdat een klein vast team van vier gynaecologen en verloskundigen elke donderdag vrouwen uit heel Nederland behandelt. “Routine is heel belangrijk”, aldus gynaecoloog Simone Kuppens, die in 2010 promoveerde op dit onderwerp. “Wij hebben sinds 2004 meer dan duizend baby’s gedraaid. Door deze procedure uit te voeren volgens een standaard protocol met een vast team van specialisten is het percentage geslaagde draaiingen in ons ziekenhuis al vele jaren het hoogste van Nederland.”

Drie minuten
Voor een versie krijgt de patiënt een echo om de ligging van de foetus te bevestigen. De patiënt krijgt daarna een weeënremmer toegediend om de spieren van de baarmoeder te laten ontspannen. De versie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog en een verloskundige. De één plaatst beide handen op de buik en probeert geleidelijk de billen van het kind omhoog te bewegen, terwijl de ander het hoofd omlaag beweegt. Het kind maakt als het ware een koprol. Het derde teamlid controleert continu de conditie en ligging van de baby. De vierde zorgt voor een nauwkeurige registratie van de behandeling, waardoor analyse en verder onderzoek mogelijk is naar factoren die het succes bij een versie verder zouden kunnen verhogen. Gemiddeld duurt een uitwendige versie drie minuten.

Normale natuurlijke bevalling
“Voor iedere vrouw met een baby in stuitligging betekent een versie een kans op een normale natuurlijke bevalling,” zegt Kuppens. Wanneer de baby met de voetjes of de billen naar beneden ligt, levert dat tijdens de bevalling veel risico’s op. Het hoofdje, dat het grootst is, komt dan als laatste naar buiten. Het kan vast komen te zitten in het geboortekanaal. Daarom kiezen gynaecologen en patiënten meestal voor een keizersnede. Maar ook daar kunnen complicaties optreden. Zo heeft de moeder na een keizersnede kans op wondinfecties en beschadiging van de blaas. Het is dus beter om het kind te draaien via de uitwendige versie zodat een natuurlijke bevalling mogelijk is. Hierdoor kan de bevalling meestal gewoon thuis plaatsvinden en dat is voor veel vrouwen een prettig idee. Bovendien zijn minder keizersneden kostenbesparend voor de gezondheidszorg.

Het Catharina Ziekenhuis haalt gemiddeld een slagingspercentage van 55 procent. Wanneer vrouwen al eens bevallen zijn, is de kans op een succesvolle versie 80-85%. Bij de eerste zwangerschap ligt dat percentage tussen 39 en 42 procent.

1 gedachte over “Draaiing baby in stuitligging meest succesvol in Catharina Ziekenhuis”

  1. Ik heb de moet niet dit te lezen, maar ben het hier niet mee eens. Waar het mee vergeleken wordt weet ik niet maar ik ben zelf Versiekundige en heb een slagingspercentage was vorig jaar 50% en ik heb collega’s die slagingspercentages van 80% hebben. Deze versies gebeuren dan in de eerste lijn gewoon bij de verloskundige die een versieopleiding hebben gehad.

    Beantwoorden

Plaats een reactie