De Ronde van Noord-Holland op zaterdag 20 april 2013 markeert de start van de jaarlijkse campagne ‘Gebruik je kop, Helm op’.
Een valpartij komt vaak voor bij het sporten. Benieuwd naar wat er met je hoofd gebeurt als je hierop valt?
Initiatiefnemers zijn VeiligheidNL, KNWU en NFTU. De Hersenstichting steunt de campagne van harte.
In 2011 kwamen in totaal 6.200 wielrenners (3.700) en mountainbikers (2.500) bij de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis; 18% moest worden behandeld voor hoofdletsel, waarvan 8% voor hersenletsel (6% licht hersenletsel, 2% ernstig schedel/hersenletsel). 20 Procent van de slachtoffers die op de SEH-afdeling kwam, werd opgenomen in het ziekenhuis, waarvan een vijfde voor hoofdletsel.
Hoofd- en hersenletsels zijn blessures waarvan de slachtoffers vaak langdurig hinder ondervinden. Het kan leiden tot concentratieverlies, vermindering van geheugen, chronische hoofdpijn en geïrriteerdheid. De oplossing is simpel: altijd een helm dragen.
Aftrap campagne ‘Gebruik je kop, helm op’ in 2010
Uit campagne-evaluatie van 2012 is gebleken dat een groot gedeelte van de wielrenners (89%) en mountainbikers (75%) in bezit is van een helm. Deze wordt door wielrenners (alleen fietsen 78% – in groep fietsen 87%) en mountainbikers (alleen fietsen 70% – in groep fietsen 74%) altijd/vaak gedragen. Tijdens toertochten en evenementen dragen de wielrenners ook niet altijd een helm (dit is wel verplicht); bij leden van fietsverenigingen is dit 3% en bij niet-leden ruim 1 op 5. Dus zowel de aanschaf als het dragen van een helm kan een duwtje in de rug gebruiken!
Bij de campagne wordt o.a. gebruik gemaakt van een Kop van Jut op toertochtevenementen. Door een klap op deze Kop van Jut te geven kunnen wielrenners en mountainbikers zelf zien wat de gevolgen van een val op je hoofd zijn als je geen helm draagt; van een hersenschudding tot een schedelbasisfractuur.
Meer informatie
– http://www.voorkomblessures.nl
– http://www.youtube.com/user/voorkomblessures
– https://www.facebook.com/Voorkomblessures
Draag een helm, voorkom hoofdblessures – goo.gl/MQ3ue – @nocnsf, @hersenstichting, @knwu, @ntfu, @veiligheidnl
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 19 april 2013