Down Centrum Nederland van start

VUmc en Rijnland Ziekenhuis starten op woensdag 19 juni 2013 het Down Centrum Nederland, locatie West Nederland. De bundeling van expertise, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs moet leiden tot betere zorg voor kinderen met het Downsyndroom.

Complexe en reguliere zorgvragen van kinderen met Down kunnen direct multidisciplinair worden opgepakt en er is ruimte voor behandeling op maat. De lancering vindt plaats tijdens het 25-jarig jubileumsymposium van de Stichting Downsyndroom in VUmc.

Het Down Centrum Nederland is een samenwerkingsverband tussen de Downpoli’s van het academisch medisch centrum VUmc in Amsterdam en het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp. In het expertisecentrum werken in Downsyndroom gespecialiseerde teams. Nieuwe wetenschappelijke inzichten worden vertaald naar de dagelijkse praktijk en medische problemen met Downsyndroom worden verder onderzocht. Bijvoorbeeld de verhoogde kans op luchtweginfecties bij kinderen met Downsyndroom of het voorkomen van onterechte sondevoeding aan baby’s met Downsyndroom. Dit met als doel de kwaliteit van leven van deze kinderen te verbeteren.

Downsyndroom
Downsyndroom is een van de meest voorkomende aangeboren aandoeningen met gevolgen voor de mentale en motorische ontwikkeling van het kind. Het wordt veroorzaakt door een chromosomale afwijking, een trisomie van het chromosoom 21. In Nederland hebben zo’n 6000 kinderen het Downsyndroom, jaarlijks komen daar 275 baby’s bij. Kenmerkend voor de ziekte zijn typische gelaatskenmerken en afwijkingen aan het hart, de ogen en/of het maagdarmkanaal. Als deze aandoeningen in een vroeg stadium worden herkend, kan tijdige behandeling gestart worden om complicaties te voorkomen.

Meer informatie
www.downcentrum.nl

Plaats een reactie