Dovobet Gel: Nieuwe éénmaal daagse gel voor de behandeling van psoriasis

Voor mensen met psoriasis is nu een nieuwe behandeling op voorschrift van een arts beschikbaar, Dovobet Gel. De gel smeert makkelijk uit, trekt snel in en is alcoholvrij1. Dovobet Gel is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met het volhouden van smeren met de bestaande zalven of crèmes om verdikking van de huid, rode plekken, jeuk en schilfers te bestrijden.

Het bestaat uit een heldere en geurloze gel, waarin de werkzame stoffen calcipotriol (een van vitamine D afgeleide stof die de snelheid normaliseert waarmee huidcellen worden geproduceerd) en een krachtige ontstekingsremmer, betamethasondipropionaat (een corticosteroïde) zijn samengevoegd. Eénmaal per dag wordt de gel op de psoriasis-plekken aangebracht. Het geneesmiddel wordt volledig vergoed door ziektekostenverzekeraars. Dovobet Gel wordt geïntroduceerd door LEO Pharma BV, gespecialiseerd in medische behandelingen van huidaandoeningen.

Psoriasis is een chronische huidaandoening en komt voor bij 1 op de 50 mensen. Ruim 70% van de mensen met psoriasis wordt behandeld met crèmes, zalven en/of lotions, maar 73% van hen heeft moeite met het volhouden van de therapie. Uit onderzoek blijkt dat dit voornamelijk te maken heeft met het opbrengen van de bestaande middelen3.

De belangrijkste problemen die patiënten ondervinden zijn: onaangename zalf of crème in het gebruik (plakkerig, ruikt vies, lastig op te smeren), gebrek aan werkzaamheid, en de lange tijd voordat een zalf of crème goed is ingetrokken. Dit heeft tot gevolg dat o.a. kleding niet makkelijk aan te trekken is, lakens blijven plakken, en er vlekken te zien zijn op meubels.

Volgens artsen en patiënten is het belangrijk dat een geneesmiddel voor psoriasis makkelijk te smeren is en gebruiksvriendelijk. De transparante en geurloze Dovobet Gel is éénmaal per dag aan te brengen en wordt goed verdragen.

6 gedachten over “Dovobet Gel: Nieuwe éénmaal daagse gel voor de behandeling van psoriasis”

 1. Ik heb dit middel gekregen van mijn arts.Hij kende het nog niet ,maar ik wilde dit graag proberen.Bij de apotheek werd gezegd dat dit niet meer in de handel is.Het is toch net in de handel?Kreeg nu Xamiol gel,maar ik kende dit al en vind het te vet.Hoe zit het nu?Groet Reina.

  Beantwoorden
 2. Ik gebruik het nu bijna 2 weken waarvan 5 keer gesmeerd met Dovobet gel. Verder gesmeerd met een vette zalf. De plekken zijn nu bijna al gaaf. Nog wel wat kleur verschil maar tot nu toe perfect.
  Tevens geur en kleur vrij. Nu nog afwachten hoe het over een langere tijd is.

  Beantwoorden
 3. Schandalig dat Dovobet-zalf (zogenaamd onder druk van de zorgverzekeraars) een half jaar geleden uit de handel genomen is. Maar hoe kan het dan nu (januari 2014) wel via De Thuisapotheek besteld worden ? Ben al jaren gebruiker van zalf en dat smeert heel wat lekkerder dan gel. Bovendien kun je zien, hoeveel je nog hebt en dat is bij gel in die ondoorzichtige, moeilijk te doseren knijpflesjes onmogelijk. Je gebruikt snel teveel (en dat vindt de fabrikant waarschijnlijk prima). Ik vind het een absolute achteruitgang.

  Beantwoorden

Plaats een reactie