Dotteren via de pols 20 jaar in OLVG

Precies 20 jaar geleden werd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam de eerste dotterbehandeling via de pols uitgevoerd. Uitgevonden en ontwikkeld door interventiecardioloog Ferdinand Kiemeneij.

Dotteren via de pols is voor patiënten minder ingrijpend dan de andere methoden. Patiënten herstellen sneller en de risico’s op bloedingcomplicaties zijn lager. Inmiddels zijn er naar schatting zo’n 40.000 van deze behandelingen in het OLVG uitgevoerd.

Hartfilmpjes
In 1989 startte het OLVG als eerste ziekenhuis in Nederland met het gebruik van stents bij dotterbehandelingen. De stents bleken effectief, maar gaven ook complicaties. Ferdinand Kiemeneij, toen hoofd hartkatheterisatiekamers van het OLVG, zocht een oplossing. Hij stuitte op een publicatie over filmen van kransslagaders via de pols en bedacht dat dit dan ook voor het dotteren mogelijk moest zijn. Kiemeneij ging op zoek naar de mogelijkheid extra dunne katheters geleverd te krijgen en op 14 augustus 1992 voerde hij zijn eerste dotterbehandeling via de pols uit. Inmiddels wordt er wereldwijd gedotterd via de pols. Met name in Frankrijk en in Azië is de methode favoriet.

Uitvinder en inspirator
In de afgelopen twintig jaar heeft Kiemeneij artsen over de hele wereld getraind in het polsdotteren. In 1993 stond hij voor het eerst op een internationaal congres in Amerika met deze methodiek en twee jaar later voerde hij de ingreep live uit tijdens meerdere grote medische congressen in Europa, de VS en in Azië.

Tegenwoordig houdt hij zich naast zijn werk in het OLVG bezig met training van andere artsen en de ontwikkelingen van de gezondheidszorg in China. Hij heeft net een studie sinologie afgerond en werkt mee aan onderzoek in het Anzhen ziekenhuis in Beijing, waar jaarlijks meer dan 10.000 patiënten worden gedotterd via de pols.

Plaats een reactie