Doorbreek onzichtbaarheid huiselijk geweld

De vrouwenopvang voert op 8 september landelijke actie voor de slachtoffers van huiselijk geweld. Onder het motto ‘11 % van alle vrouwen draagt ‘m (een zonnebril) ook als de zon niet schijnt” vragen slachtoffers van huiselijk geweld en medewerkers van de vrouwenopvang aandacht voor de onzichtbaarheid van huiselijk geweld. Geweld achter de voordeur zorgt jaarlijks voor groot leed: één op de drie moorden in Nederland wordt veroorzaakt door huiselijk geweld en meer dan 200.000 mensen zijn slachtoffer van ernstig huiselijk geweld.

Een campagne is nodig om mensen hun ogen te helpen openen om te laten zien dat huiselijk geweld nooit normaal is. De vrouwenopvang zegt dat slachtoffers van huiselijk geweld zich nog sneller kunnen melden bij vrouwenopvang, de politie of bij een steunpunt huiselijk geweld om escalatie te voorkomen. Familie en vrienden kunnen ook assertiever zijn om slachtoffers te helpen door geweld achter de voordeur te signaleren.

De campagne van de vrouwenopvang bestaat uit het verspreiden van de poster ’11 % van alle vrouwen draagt ‘m ook als de zon niet schijnt” onder bibliotheken, gemeentehuizen, politieke partijen en maatschappelijke instellingen. Er is ook een flyer en banner gemaakt om het publiek te bereiken met de boodschap: ‘doorbreek het taboe om te spreken over huiselijk geweld is de boodschap’.

Op 8 september 2011 wordt daarnaast door 11 vrouwenopvang instellingen op een aantal terrassen in Nederland – Breda, Arnhem, Heerlen, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Utrecht, Rotterdam, Leiden, Eindhoven en Amersfoort met zonnebril geflyerd door medewerkers van de vrouwenopvang.

Eerder werd door de vrouwenopvang actie gevoerd op Valentijnsdag en de Internationale Vrouwendag. De acties zijn onderdeel van een meerjaren campagne om het taboe om te spreken over huiselijk geweld te doorbreken.

Plaats een reactie