Doorbraak littekenproblematiek dankzij kunsthuid

0
781

Littekens vormen de grootste uitdaging in de behandeling van brandwonden. Monica Bloemen-Boot, arts-onderzoekster van de Vereniging van Samenwerkende Brandwondencentra Nederland, toont met haar proefschrift een wezenlijke doorbraak in de littekenproblematiek aan: toepassing van kunsthuid gecombineerd met een vacuümverband op de brandwond zorgt voor een soepeler litteken. Dit betekent winst voor mensen met brandwonden.

In Nederland overleven tegenwoordig veel patiënten ernstige brandwonden. De focus is daarom verschoven van overleven naar kwaliteit van leven. Want leven met ontsierde en lichamelijk beperkende littekens betekent blijvend geconfronteerd worden met pijn, jeuk en een beschadigd uiterlijk. Een belangrijk deel van wetenschappelijk onderzoek richt zich daarom op het verbeteren van de kwaliteit van littekens. Uitgangspunten bij het onderzoek van Monica Bloemen-Boot waren twee zaken. 1. Het lijkt belangrijk om vroeg in het proces van wondgenezing in te grijpen om littekenvorming te verminderen. 2. Herstel van de lederhuid (de huidlaag onder de opperhuid) is belangrijk voor de kwaliteit van het litteken.

Kunsthuid maakt littekens beter
In haar proefschrift ‘Artificial Skin in Burns’ toont Monica Bloemen-Boot het positieve effect aan van het gebruik van kunstlederhuid bij acute brandwonden en reconstructieve littekenoperaties. Wanneer bij het sluiten van de brandwond of bij de reconstructie van een litteken kunstlederhuid wordt gebruikt, ontstaat een functioneel en cosmetisch beter litteken. Tamara Prinsenberg, hoofd onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting die het onderzoek mede financierde legt uit: “Deze resultaten werden niet geboekt bij de tot nu toe gangbare operatietechniek waarbij alleen de eigen, gezonde opperhuid van de patiënt als transplantatiehuid wordt gebruikt. Daarom is Monica Bloemen-Boots onderzoek zo relevant.” Een tweede belangrijke conclusie van het onderzoek is het gunstige effect van het gebruik van kunstlederhuid in combinatie met negatieve druktherapie (een vacuümverband op de wond). Deze behandeling zorgt voor een soepeler litteken met een betere functionele kwaliteit.

Prijswinnend onderzoek
Zaterdag 17 september 2011 ontving Monica Bloemen-Boot de prijs voor beste presentatie tijdens het congres voor de Europese Brandwondenzorg in Den Haag. Dankzij haar boeiende voordracht over dit zeer relevante onderzoek, viel deze eer haar ten beurt. En gezien het totaal van 300 voordrachten van onderzoekers uit heel Europa, is dat met recht indrukwekkend te noemen.