Doorbraak in pacemakerbehandeling bij hartfalen

Onderzoekers van de afdeling cardiologie VUmc hebben een doorbraak bereikt met een nieuwe strategie voor patiënten met hartfalen die behandeld worden met een pacemaker (z.g. biventriculaire pacemaker). Bij deze nieuwe behandelingsmethode wordt gebruik gemaakt van een innovatieve hartfunctie analysetechniek, waarbij o.a. druk en volume tegelijkertijd in de hartkamer gemeten worden m.b.v. sensoren.

Hiermee wordt het mogelijk de slagingskans van deze behandeling met meer dan de helft te verbeteren. Dit onderzoek sluit aan bij eerdere bevindingen van VUmc en Isala klinieken en is onlangs als voorpublicatie verschenen in European Journal of Heart Failure.

Op dit moment reageert slechts ongeveer 50% van de patiënten met hartfalen gunstig op de behandeling met een pacemaker. Met de nieuwe behandelingstrategie kan de cardioloog een optimale prikkelplek in het hart vinden waarbij de functie van het hart een acute verbetering vertoont. Deze verbetering was ook na 6 maanden nog aanwezig en hiermee is er voor het eerst aangetoond dat acute hartfunctie verbeteringen op basis van de specifieke hartfunctie analyse ook een voorspellend effect hebben op het uiteindelijke behandelingsresultaat.

Aan het onderzoek deden 41 patiënten mee. Van de onderzochte groep reageerde 77% van de patiënten gunstig op de vernieuwde behandeling, een verbetering van 54% vergeleken met de standaard behandeling. Deze publicatie is een aanvulling op eerdere publicaties van dezelfde onderzoeksgroep en een sluitstuk dat de voordelen van de nieuwe aanpak bevestigen.

Naast gezondheidsbevordering van de patiënt, is deze verbeterde procedure ook kostenbesparend. Doordat een groter gedeelte van de patiënten positief reageert op deze behandelwijze, vallen de verdere behandelingskosten lager uit. Eerder bleek uit onderzoek van dezelfde groep dat bij 17% van de patiënten het implanteren van de pacemaker niet nodig is, wat een directe besparingen op zal leveren. Bij een brede inzet van deze procedure in Nederland is in de zorg de komende 5 jaar een cumulatieve besparing van € 200 miljoen te realiseren.

De innovatieve hartfunctie meetmethode, Inca (intracardiac analyzer), is ontwikkeld in Nederland. Het onderzoeksteam van VUmc bestaat uit: G.J. de Roest, C.P Allaart, S. Kleijn, P.P. Delnoy, L Wu, M.L. Hendriks, J.G.F. Bronzwaer, A.C. van Rossum en C.C. de Cock.

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie