Doorbraak in de behandeling van chronische pijn

Tijdens een internationaal medisch congres op 28 oktober 2011 werd door een aantal hoogleraren een doorbraak gepresenteerd in de behandeling van chronische pijn.

Met de tot voor kort beschikbare pijnstillers zijn slechts weinig patiënten echt goed te helpen. Nu is daar verandering in gekomen met de introductie van de lichaamseigen pijnstillende en ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide (Normast). Deze bijzondere stof heeft een totaal nieuw werkingsmechanisme, dat aansluit bij een lichaamseigen biologisch mechanisme. Dat mechanisme is verwant aan de werking van opiaten, maar kent niet de problemen daarvan. Opvallend is dat deze stof, in tegenstelling tot alle andere bekende pijnstillers, doordringt tot de kern van de cel, en daar een zogenaamde kernreceptor beïnvloedt. Terwijl de tot nu toe bekende pijnstillers altijd een lichaamsfunctie blokkeren, bevordert palmitoylethanolamide daarentegen het eigen natuurlijke herstelvermogen van het lichaam.

In een grote placebo gecontroleerde klinische studie met meer dan 600 patiënten met ernstige herniapijn, bleek deze stof beter te werken dan de beste pijnstillers op dat gebied. Niet alleen dat de pijn duidelijk verminderde, ook het functioneren en de kwaliteit van leven namen meetbaar toe. Ook verdroegen alle patiënten het middel goed, zonder problematische bijwerkingen.

Op dit congres werd bovendien duidelijk dat palmitoylethanolamide ook pijnstillend kan werken bij een groot aantal andere chronische pijnklachten, zoals bijvoorbeeld bij ernstige pijnen bij diabetes en MS, bij chronische bekkenpijn en bij het carpale tunnelsyndroom. Sinds kort is deze stof ook in Nederland beschikbaar, als tablet. Palmitoylethanolamide is tevens beschikbaar als gel (Saginil) voor chronische vaginale pijnen.

Aanvullende informatie over dit congres
www.chronicpaincoalition.com/7/441/breakthrough-in-treatment-chronic-pain-cpc
www.chronicpaincoalition.com/7/441/doorbraak-in-de-behandeling-van-chronische-pijn-cpc-nl

Plaats een reactie