Doorbraak in bestrijding chronische pijn

Neurochirurg Mathieu Lenders van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) heeft met een nieuwe methode spectaculaire resultaten bereikt in het bestrijden van chronische zenuwpijn.

Neurochirurg Lenders met neurostimulatie teamNeurochirurg Mathieu Lenders (links) met neurostimulatie team.

Deze volledig nieuwe manier van pijn behandelen is een doorbraak in de behandeling van de grote groep van patiënten met chronische zenuwpijnen: een vijfde deel van de Nederlandse bevolking lijdt aan chronische pijn.

Door een combinatie van bestaande en een nieuwe methode van neurostimulatie is chronische pijn, veroorzaakt door de zenuwen, opzienbarend beter te behandelen.

Chronische pijn komt veel voor
Chronisch pijn is een veel voorkomende aandoening, vooral rugpijn komt daarbij vaak voor. Met een Nederlandse bevolking waarvan 18-25% chronisch aan pijn lijdt, is dit een serieuze aandoening. Lenders: “Er zijn heel veel mensen die lijden aan chronische pijn, meer dan er aan diabetes lijden. Daarom zijn wij verheugd dat wij over een nieuwe methode kunnen beschikken om een grote groep van mensen effectiever van hun pijn te kunnen verlossen.” Door de bestaande methoden van neurostimulatie te combineren met de nieuw ontwikkelde burst-stimulatie methode zijn patiënten met zenuwpijn vele malen beter te behandelen.

Bestaande methode van neurostimulatie
De bestaande neurostimulatie en de nieuwe burst-stimulatie maken gebruik van een geïmplementeerd pacemaker die via dunne draadjes signalen aan de ruggenmerg geeft. Traditioneel worden deze signalen gebruikt om de pijnsignalen op weg naar de hersenen te maskeren met een tintelend gevoel, waardoor de gevoeligheid van de pijn vermindert. Nadeel van deze bestaande methode van neurostimulatie is dat de resultaten van patiënt tot patiënt kunnen variëren waardoor er geen afdoende verlichting ontstaat, er gewenning optreedt waardoor de pijn terugkomt en het tintelende gevoel (wat ook wel paresthesie wordt genoemd) kan oncomfortabel zijn.

Nieuw methode van neurostimulatie
Burst-stimulatie is een nieuwe ontwikkelde manier van pijn bestrijden. Ontwikkeld door prof. dr. De Ridder (Universiteit van Antwerpen) en uitvoerig getest bij patiënten in Nederland door neurochirurg Lenders heeft er toe geleid dat onlangs een burst-stimulator op de markt kon komen. Burst-stimulatie is een nieuwe vorm van ruggenmergstimulatie die vaak betere resultaten geeft dan de bestaande methode van stimulatie. Levert de traditionele neurostimulatie elektrische impulsen op gelijke afstanden van elkaar, bij burst-stimulatie wordt er periodiek een signaal naar de hersenen gestuurd. Voordeel van deze methode is dat de tintelingen nauwelijks of niet voelbaar meer optreden.

Doorbraak in pijnbestrijding
Een doorbraak in pijnbestrijding wordt veroorzaakt doordat de nieuwe burst-stimulatie samen met de traditionele neurostimulatie de pijnbestrijding per patiënt exact op maat gemaakt kan worden. Hierdoor kunnen de pijnprikkels per patiënt op maat beïnvloedt worden zodat de patiënt nauwelijks pijn en tintelingen meer ervaart. Lenders: “Ik krijg als neurochirurg veel patiënten die chronische neuropathische pijnen ondervinden. Het is een echte doorbraak dat wij nu zoveel mogelijkheden meer hebben om onze patiënten beter van hun pijn af te helpen.”

1 gedachte over “Doorbraak in bestrijding chronische pijn”

  1. Ik ben 60 jaar en heb al van mijn 35e last van zenuwpijnen
    al heel wat jaartjes dus (versleten tussen wervels), ik ben nu zo’n beetje uit gedokterd bij de pijnarts in Sittard. Ik hoop dat ik in de toekomst voor deze behandeling in aanmerking kom, en zit het wel in het ZfPaket?

    Beantwoorden

Plaats een reactie