Doorbloeding zonder contrastmiddel te zien op MRI-scan

In het UMC Utrecht maken artsen steeds vaker gebruik van een speciale MRI-scan. Met deze scan is de doorbloeding van de hersenen af te beelden zonder contrastmiddel. “Uiteindelijk zullen we dit doen bij tien tot twintig procent van al onze MRI-scans van de hersenen.”

MRI afbeelding van de normale hersendoorbloeding bij een gezond persoon met de nieuwe MRI methode. In rood en oranje kleuren is te zien dat de grijze stof aan de buitenzijde van de hersenen beter doorbloed is dan de witte stof (blauwe kleur).

Arteriële spin labeling
In het UMC Utrecht worden nu jaarlijks zo’n honderd van deze speciale MRI-scans uitgevoerd. De techniek heet officieel ‘arteriële spin labeling’ of ASL. Door watermoleculen magnetisch te markeren met radiogolven wordt de bloedtoevoer zichtbaar. Op die manier zijn slecht of extra doorbloede hersengebieden op te sporen.

Artsen gebruiken de techniek in het UMC Utrecht voornamelijk bij twee soorten patiënten. Bij patiënten die geopereerd zijn aan een hersentumor blijft soms aan de randen restweefsel achter. De ASL-MRI-scan kan onderscheid maken tussen onschuldig littekenweefsel of achtergebleven stukjes tumor (die versterkt doorbloed zijn).

Daarnaast krijgt een klein deel van patiënten met een herseninfarct een bypass naar de hersenen. Met de ASL-MRI-techniek is het mogelijk te laten zien welk gebied van de hersenen heel weinig bloed krijgt. Dat is nuttig om te bepalen waar de bypass het beste kan komen.

“Ik denk dat de methode uiteindelijk bij zo’n tien tot twintig procent van al onze MRI-scans van de hersenen gebruikt zal gaan worden”, stelt radioloog dr. Jeroen Hendrikse van het UMC Utrecht. Hij leidt het onderzoek naar de ASL-MRI-methode. “De afbeeldingen zijn de afgelopen jaren steeds mooier geworden en we kunnen ze in minder tijd maken. We zien dat de bekendheid van de methode toeneemt bij zowel radiologen als bij artsen die MRI-scans aanvragen.”

Voordelen
De methode heeft diverse voordelen. Een meting duurt slechts vier minuten en kan in een keer met een gewone MRI-scan uitgevoerd worden. Bovendien zijn geen MRI-contrastmiddelen nodig. Deze middelen zijn in principe niet schadelijk, maar zijn niet bruikbaar bij patiënten met een slechte nierfunctie. En het contrastmiddel moet per infuus in een bloedvat toegediend worden. Bij de ASL-MRI methode is geen infuus nodig. Bloedvaten en doorbloeding zijn overigens ook af te beelden via CT-scans en andere scanners, maar daarbij wordt de patiënt blootgesteld aan kleine hoeveelheden straling.

De ASL-techniek is nog maar twintig jaar oud. De afgelopen tien jaar hebben artsen en onderzoekers van het UMC Utrecht als een van de eerste in Europa deze methode toegepast in patiënten. Daaruit blijkt dat de ASL-methode de diagnose verbetert. Radioloog in opleiding Reinoud Bokkers promoveert 8 juli als derde in het UMC Utrecht op onderzoek naar de methode.

Plaats een reactie