De dokter aan het woord over hooikoorts en astma

Ook al is door de lange winter het hooikoortsseizoen wat vertraagd, een periode van niezen en snotteren ligt voor veel Nederlanders weer in het verschiet. Vooral voor volwassenen en kinderen met astma is het extra moeilijk om te genieten van de lente, omdat hooikoorts kan zorgen voor meer of zwaardere astma-aanvallen. Maar: wat is hooikoorts nu precies en wat is het verband tussen hooikoorts en astma? Wat kan er gedaan worden om de hooikoortsklachten onder controle te krijgen? Prof. dr. Richard Dekhuijzen, longarts in het UMC St. Radboud in Nijmegen, geeft op deze en andere veelgestelde vragen, antwoord en advies.

Q: Wat is hooikoorts nu precies?
A: “Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan niezen, hoesten, een verstopte neus, een ‘loopneus’ en jeuk in de neus of ogen tot gevolg hebben. De meesten voelen zich ook moe en koortsig ”.

Q: Op welke leeftijd krijgen de meeste mensen last van hooikoorts?
A: “Veel mensen krijgen hooikoorts tussen hun 15e en 25e jaar. Jongens krijgen er gemiddeld iets eerder last van dan meisjes. Er zijn wel heel veel uitzonderingen: soms krijgen kinderen al hooikoorts als ze tien zijn of nog jonger. Er zijn ook mensen die pas na hun veertigste last krijgen. Bij de meeste mensen worden de klachten na een jaar of tien minder”.

Q: Wat hebben hooikoorts en astma met elkaar te maken?
A: “In Nederland lijden ongeveer een miljoen mensen aan astma en hiervan heeft 80% ook een allergie, waaronder hooikoorts. Zowel astma als hooikoorts is een ontsteking van de luchtwegen. Beide aandoeningen zijn het gevolg van eenzelfde ontstekingsreactie in de luchtwegen, waarbij de longen zich aan het ene uiterste bevinden en de neus aan het andere uiterste. Uit eerder onderzoek blijkt dat astmapatiënten de meeste aanvallen in de lente en zomer hebben. Zij hebben vaak last van vermoeidheid door slaapproblemen, sneller concentratieverlies en worden beperkt in het uitoefenen van sport en andere activiteiten in de vrije tijd”.

Q: Ik heb last van astma en hooikoorts. Welke behandelingen bestaan hiervoor?
A: “Als je astma en hooikoorts hebt kun je daarvoor medicijnen nemen. Astmamedicijnen, zoals fluticason en budesonide, werken goed op de astmaklachten maar doen niets aan hooikoorts. Hooikoortsmedicijnen, zoals desloratidine en cetirizine, werken vaak goed op de hooikoortsklachten maar doen niets aan de astma. Mensen met zowel astma als hooikoorts kunnen naast hun huidige astmamedicatie baat hebben bij een behandeling met montelukast naast hun huidige astmamedicatie, omdat in onderzoek is aangetoond dat deze éénmaaldaagse pil beide aandoeningen effectief behandelt. Het is aan te raden om met de behandelend arts te overleggen welke medicijnen je het beste kunt nemen voor de combinatie astma en hooikoorts. Met hulp van de arts kun je ook uitzoeken voor welke pollen je precies allergisch bent”.

Q: Waar kan ik zelf rekening mee houden om mijn hooikoortsklachten zoveel mogelijk te beperken?
A: “Er zijn een aantal dingen waar je zelf rekening mee kunt houden om astmaklachten tijdens het hooikoortsseizoen onder controle te houden. Naast te zorgen dat medicijnen consequent worden ingenomen, is het bijvoorbeeld aan te raden om buiten een zonnebril te dragen en wat crème of vaseline rond de neusgaten te smeren. Daarnaast is het goed om het huis vroeg in de ochtend te luchten en in de middag ramen en deuren gesloten te houden. Een andere tip is om het hooikoorts weerbericht in de gaten te houden: deze is van begin mei tot half juli elke dag te horen op Radio 1, te lezen op NOS-Teletekst of via de website van het KNMI. Op de website www.astma-hooikoorts.nl kun je ook een test doen om erachter te komen of je naast astma ook hooikoorts hebt”.

Plaats een reactie