Doe jij mee met Earth Hour?

Earth Hour is dit jaar groter dan ooit. Wereldwijd gaat in zeker 147 landen en regio?s om 20.30 uur lokale tijd een uur het licht uit in talloze huizen en van beroemde bouwwerken.

De symbolische actie is een krachtig signaal aan wereldleiders dat het nú tijd is om de aarde beter te beschermen. Nieuwe deelnemers zijn Libië, Algerije, Bhutan en Frans Guyana.

Laat ons weten dat je ook mee doet met Earth Hour 2012

Het is de zevende keer dat Earth Hour wordt gehouden. Wat in 2006 begon als een klein initiatief in de Australische stad Sydney is uitgegroeid tot een mondiale beweging. Honderden miljoenen mensen doen met een simpel gebaar de oproep dat we beter moeten zorgen voor de aarde en onze natuurlijke rijkdom. In meer dan vijfduizend steden gaan vanavond lichten uit. In Nederland doven onder meer de lichten van de Magere Brug in Amsterdam en van de Amsterdam Arena, in Rotterdam worden de Euromast en de Delftse Poort in het donker gehuld, in Den Haag het Vredespaleis, in Utrecht de Domtoren en in Groningen de Martinitoren.

Mondiaal spektakel
Earth Hour is begonnen op het eilandje Samoa in de Stille Oceaan. Daarna trekt Earth Hour als een spectaculair schouwspel over de aardbol, waarbij de lichten van wereldberoemde bouwwerken één voor één uitgaan. Voorbeelden zijn: het Opera House in Sydney, Tokyo Tower in Japan, de Chinese Muur, de Gateway of India in Mumbay, ’s werelds hoogste gebouw Burj Khalifa in Dubai, de Tafelberg in Kaapstad, de Eiffeltoren en het Louvre in Parijs, de Toren van Pisa en het San Marcoplein in Italië, de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, de Big Ben in Londen, het immense Christusbeeld in Rio de Janeiro, de Las Vegas Strip en Times Square, de Empire State Building en het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. De Cook Eilanden, ook in de Stille Oceaan, sluiten Earth Hour na 24 uur af.

André Kuipers
Heel bijzonder is dat Earth Hour voor het eerst de ruimte in gaat. WNF-ambassadeur André Kuipers volgt het evenement op de voet vanuit het internationale ruimtestation ISS. Het wordt spannend of hij iets ziet van de lichten die uitgaan. Maar hij probeert de schoonheid van de nachtelijke aarde fotograferen en erover te twitteren. In het ruimtestation wil hij zelf de lichten uitdoen in ruimtes waar op dat moment niet wordt gewerkt. Kuipers noemt de wereld ‘ruimteschip aarde’. Hij kan op vierhonderd kilometer hoogte namelijk als geen ander zien hoe mooi en kwetsbaar de aarde is. Zo ziet hij ontbossing, maar ook overstromingen en dichtbevolkte gebieden als gigantische lichtvlekken. De aarde is volgens hem ‘de mooiste planeet van onze zonnestelsel’.

Activiteiten in Nederland
Het landelijke Earth Hourevenement in Nederland vindt plaats in Utrecht, op het Domplein. Daar geeft DJ Ferry Corsten een vrij toegankelijk concert. Tijdens Earth Hour – tussen 20.30 en 21.30 uur – is de belichting van de Domtoren uit en zijn er akoestische optredens. Ook elders in het land zijn activiteiten. Zo is in Rotterdam een groot dansevenement en in de Groningse Martinikerk een klassiek concert bij kaarslicht. Ook meer dan vijfhonderd bedrijven doen mee aan Earth Hour. Dat varieert van restaurants die diners bij kaarslicht organiseren tot grote bedrijven als Eneco, Ikea-filialen, vestigingen van AkzoNobel en Schiphol die de lichten uitdoen.

Plaats een reactie