DNA onderzoek in stroomversnelling

Genalice presenteert de onderzoeksresultaten van haar nieuwste prototype product op de European Conference on Computational Biology (ECCB12). In een directe vergelijking met drie van de huidige standaarden, blijkt de nieuwe software tool van Genalice vele malen sneller en accurater DNA alignment te kunnen uitvoeren. Een doorbraak, want hierdoor wordt onderzoek naar DNA ziektes, zoals kanker, sneller, beter en goedkoper.

Volledig DNA van patiënten steeds vaker in kaart
Zogenaamde sequencers, kunnen het volledige DNA van een patiënt digitaliseren. Deze machines lezen het totale DNA van een patiënt af in miljoenen korte stukjes. Vervolgens moet intelligente software deze (puzzel)stukjes op de juiste plaats leggen (alignment). Hierdoor krijgen onderzoekers een totaal plaatje van het DNA van een patiënt. Dit bevat met name voor complexe DNA ziektes, zoals kanker, een schat aan informatie om individuele patiënten beter te kunnen diagnosticeren en behandelen.

Ontwikkelingen sequencers en alignment tools uit de pas
De bestaande oplossingen om alignment uit te voeren, hebben de versnellingscurve van de nieuwe generatie sequencers niet bijgehouden. De nieuwe software van Genalice is gebaseerd op een compleet nieuw algoritme waardoor dit alignment proces vele malen sneller en accurater uitgevoerd wordt dan met de huidige standaarden als BOWTIE, BOWTIE2 en BWA.

Genalice ontwikkelde al eerder een baanbrekende software oplossing voor de verwerking, integratie en correlatie van biomedische big data. Bert Reijmerink, CEO van GENALICE; “Wij zijn een ICT bedrijf pur sang, dat de biomedische big data uitdagingen vanuit een compleet nieuwe invalshoek benadert. Dat dit tot baanbrekende software oplossingen kan leiden bewijst ons eerste product al. Met de toevoeging van dit nieuwe product laten wij de wereld opnieuw zien dat wij tot zeer verrassende verbeteringen op dit vlak in staat zijn. We verwachten onze nieuwe alignment oplossing nog dit jaar op de markt te kunnen brengen.”

Plaats een reactie