De zorgverzekering verandert – zoals altijd – weer in 2025. Ook dit jaar zijn er aanpassingen in vergoedingen, maar zijn er ook enkele opvallende veranderingen in het basispakket. Zo stijgen de zorgpremies gestaag, wordt het eigen risico opnieuw bevroren en is er een proef gestart met een adviesgesprek binnen de GGZ. Wat betekent dit precies voor jouw portemonnee en zorggebruik?
Zorgverzekering vergelijken
Met alle veranderingen is het slim om kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Hoe uitgebreid is je zorgverzekering op dit moment? Welke zorg staat je in 2025 te wachten? Misschien ben je aan het herstellen van een blessure en heb je meer fysiotherapie nodig. Of sta je op een wachtlijst voor psychische hulp of een operatie. Is het duidelijk wat je nodig hebt? Begin dan op tijd met zorgverzekering vergelijken om te voorkomen dat je te veel betaalt voor zorg die je niet (meer) nodig hebt.
1. Contracten eerder rond met zorgaanbieders
Vanaf 2025 moet het bovendien eerder duidelijk worden met welke zorgaanbieders je zorgverzekering een contract heeft. Bas Knopperts, expert verzekeringen: ‘Nu duren de onderhandelingen over contracten soms nog tot in het nieuwe jaar. Daardoor is het lastiger om een passende zorgverzekering te vinden. Je wilt immers vooraf weten bij welke zorgverleners en ziekenhuizen je als verzekerde terechtkan. Dankzij de nieuwe regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt hier verandering in.’
2. Belangrijkste financiële veranderingen in het zorgpakket
De zorgpremie stijgt in 2025, daar ontkom je niet aan. Gemiddeld betaal je 156 euro zorgpremie per maand in het nieuwe jaar. Gelukkig stijgt de zorgtoeslag ook mee, waardoor de zorgverzekering voor huishoudens die weinig te besteden hebben betaalbaar blijft. Als alleenstaande krijg je maandelijks gemiddeld 6,50 euro meer, terwijl je als gezin (met toeslagpartner) ruim 13 euro extra zorgtoeslag krijgt. Verder blijft het eigen risico ‘bevroren’ – deze blijft staan op 385 euro per jaar. Het maximumbedrag aan eigen risico per behandeling wordt nog uitgesteld tot 2027.
3. Oefentherapie vergoed
Heb je reumatoïde artritis? Dan verandert er iets belangrijks in 2025. Je kunt straks naar een oefentherapeut zonder dat je daar een aanvullende verzekering voor nodig hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze therapie echt helpt: mensen hebben minder last van hun gewrichten en kunnen dagelijkse dingen makkelijker doen.
Verder is er voor COPD-patiënten goed nieuws: hoewel oefentherapie al vergoed werd voor deze specifieke doelgroep, vervalt nu ook het maximum aantal behandelingen voor oefentherapie. Waar het aantal vergoede behandelingen nu nog afhankelijk is van hoe ernstig je COPD is, kun je vanaf 2025 de therapie zo lang volgen als medisch nodig is. Let wel op: voor beide behandelingen betaal je eigen risico.
4. Vergoeding adviesgesprek
Twijfel je of je psychische hulp nodig hebt? Of weet je niet goed waar je moet beginnen? Vanaf 2025 zit een verkennend GGZ-gesprek met een GGZ-zorgverlener of een maatschappelijk werker in het basispakket. Samen met de zorgverlener kijk je wat bij jou past – dat kan bijvoorbeeld therapie zijn, maar ook praktische ondersteuning. Het is een proef die duurt tot 2029 en ervoor moet zorgen dat je sneller de juiste hulp vindt. Hierdoor worden hopelijk de lange GGZ-wachtlijsten korter. Goed om te weten: ook voor dit gesprek geldt je eigen risico.
5. Revalidatiezorg voor ouderen toegankelijker
Voor ouderen die moeten revalideren na een heupoperatie of botbreuk wordt de geriatrische revalidatiezorg vanaf 2025 een stuk toegankelijker. De voorwaarden voor revalidatiezorg worden namelijk soepeler. Je kunt bijvoorbeeld direct thuis beginnen met revalideren als dat mogelijk is. Een specialist ouderengeneeskunde bekijkt vooraf wat in jouw situatie de beste aanpak is. Revalidatiezorg is specifiek gericht op kwetsbare ouderen die herstellen van een ziekte of medische ingreep. Het doel? Zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen functioneren. Denk aan weer zelf kunnen lopen na een heupoperatie of opnieuw leren praten na een beroerte. Dit zorgt voor een hogere levenskwaliteit voor ouderen.
Photo by Maria Lin Kim on Unsplash