“Dit wordt de eeuw van de vrouw”

Het Tweede Kamerlid Marith Rebel-Volp (PvdA) is gastspreker tijdens de tweede editie van Women’s Health Course, een driedaagse cursus waar medische professionals worden bijgeschoold op het gebied van vrouwspecifieke geneeskunde.

De cursus wordt georganiseerd door het wetenschappelijk instituut NIHES van het Erasmus MC en speelt zich af van 27 tot en met 29 januari 2014 in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC.

Ziekte rond de zwangerschap en geboorte is een van de thema’s van Women’s Health Course. Zo spreekt cardioloog Jolien Roos-Hesselink over cardiovasculaire aandoeningen tijdens de zwangerschap, en doceert gynaecoloog Hans Duvekot over zwangerschapscomplicaties. Gezondheidswetenschapper Jeanine Felix houdt een pleidooi voor uitgekiende zorg rond de conceptie.

Vrouwspecifieke geneeskunde wint de laatste jaren aan relevantie. In het verleden werden mannen en vrouwen gewoon beiden beschouwd als mens. In wetenschappelijk onderzoek naar aandoeningen en het diagnosticeren en behandelen ervan, werd tot voor kort geen rekening gehouden met verschillen tussen de geslachten. Uit recenter wereldwijd wetenschappelijk onderzoek blijkt echter een wereld van verschil tussen gezondheid en ziekte bij de man en de vrouw. De eerste editie van de Women’s Health Course, in januari vorig jaar, was dan ook een eclatant succes. De drie cursusdagen waren volledig uitverkocht.

Marith Rebel-Volp
Marith Rebel-Volp
Het belang van vrouwspecifieke geneeskunde wordt volledig onderschreven door het Kamerlid Rebel-Volp. Zij is sinds september 2013 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was ze huisarts in Amsterdam-West en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), een vereniging die ook de bevordering van kennis over vrouwspecifieke geneeskunde tot haar doelstellingen rekende.

Ze zegt daarover: “Ik kwam in 2012 voor de keus te staan. Wilde ik doorgaan als huisarts om te proberen het goed te regelen voor mijn patiënten? Of zou ik mijn ervaringen gaan inzetten om de zorg vanuit de politiek te verbeteren? Ik koos voor het laatste.”

Rebels-Volps partijgenoot Agnes Wolbert diende 18 december 2013 jaar in de Tweede Kamer een belangrijke motie in waarin zij de regering opdracht gaf ervoor te zorgen dat vrouwspecifieke geneeskunde op termijn integraal onderdeel gaat uitmaken van de medische opleidingen in Nederland. Deze motie werd unaniem aangenomen. “Een belangrijke stap in het vergroten van de kennis over het belang van vrouwspecifieke geneeskunde binnen de medische wereld. Dit wordt de eeuw van de vrouw!” zegt Rebel-Volp hierover.

Meer informatie
http://nihes.nl/courses/womens-health/

Plaats een reactie