Dit wist jij nog niet over condooms!

Grote kans dat we jou niet hoeven te vertellen dat het condoom – naast de pil -één van de populairste anticonceptiemiddelen is. Dit is niet voor niets: met een condoom is de kans op een soa of ongewenste zwangerschap erg klein. Deze informatie over condooms mag dan gesneden koek zijn, toch zijn er vast nog dingen die jij niet wist over dit bekende voorbehoedsmiddel. Wij hebben vijf interessante weetjes voor je op een rijtje gezet.

Lange geschiedenis

Wist je dat in de oudheid al condooms werden gebruikt door onder andere de Egyptenaren en de Romeinen? Natuurlijk zagen deze eerste condooms er heel anders uit dan wat we nu gewend zijn. De voorlopers van het latex condoom werden bijvoorbeeld gemaakt van leer, linnen, zijde of zelfs een geitenblaas. Het condoom zoals we dat nu kennen, is nog relatief nieuw. Deze werd namelijk pas na de ontdekking van latex in 1930 voor het eerst gebruikt.

Juiste maat

Condooms zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Vaak wordt gedacht dat de maat van een condoom iets zegt over de lengte van de penis, maar dit is niet zo! De maat heeft namelijk alles te maken met de omtrek van de penis. Op Allecondooms.nl kun je condooms bestellen van 47 tot 69 millimeter. Deze maat drukt de breedte uit van een condoom dat plat ligt. Door een condoom in de juiste maat te bestellen, verhoog je het comfort én de veiligheid van de seks.

condoom
Vaak wordt gedacht dat de maat van een condoom iets zegt over de lengte, maar dit is niet zo!

Goedgekeurd middel

Tegenwoordig zijn er heel wat nationale en internationale eisen opgesteld waaraan condooms moeten voldoen om goedgekeurd te worden. Dat deze eisen zo streng zijn, komt doordat condooms voor de wet medische hulpmiddelen zijn. Volgens de kwaliteitseisen moet een condoom bijvoorbeeld wel 18 liter lucht kunnen houden zonder te knappen. Om deze eisen te controleren wordt de kwaliteit van condooms steekproefsgewijs gecontroleerd, zodat jij onbezorgd het bed in kan duiken.

Beperkte houdbaarheid

Nog een condoom achterin de kast gevonden? Controleer dan altijd de houdbaarheidsdatum, want condooms blijven niet onbeperkt goed. Condooms moeten volgens de kwaliteitseisen minstens vijf jaar na de productie nog houdbaar zijn, maar deze houdbaarheid kan verkort worden wanneer de condooms bijvoorbeeld op een te warme of lichte plaats bewaard worden. Wanneer je twijfelt over de kwaliteit van een condoom, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en een nieuw condoom pakken.

condooms
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum, want condooms blijven niet onbeperkt goed.

In groten getale

Per jaar worden er in totaal wel meer dan vier miljard condooms gebruikt ter wereld. In Nederland gaan er jaarlijk zo’n 30 miljoen condooms over de toonbank. Het meest verkocht zijn nog altijd standaard condooms, maar speciale condooms met bijvoorbeeld een kleurtje, smaakje of structuur winnen steeds meer aan populariteit.

Condooms kunnen orgasme vertragend werken, maar er zijn ook condooms ontwikkeld die het hoogtepunt nog wat langer uitstellen. Dit voorbehoedsmiddel wordt niet alleen in fysieke winkels verkocht, maar juist ook veel online. De verkoop op internet is populair door de anonimiteit en het grote aanbod. Via Allecondooms.be kun je bijvoorbeeld alle mogelijke condooms discreet in huis halen.

Plaats een reactie