Directeur champignonkwekerij aangehouden in onderzoek naar arbeidsuitbuiting

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft vandaag de 51-jarige directeur van een champignonkwekerij uit Limburg aangehouden. De man is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrift. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij werkneemsters uit Polen uitbuit. De verdenking is dat Poolse werkneemsters structureel zijn onderbetaald, hele lange werkdagen moesten maken en vrijwel geen vrije dagen kregen. Daarnaast moesten zij een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

De Inspectie SZW heeft vandaag ook een andere verdachte aangehouden. Het gaat om een 40-jarige man uit Nederland. Hij zou hebben meegewerkt aan het manipuleren van de arbeidsuren van de Poolse werkneemsters, waardoor zij te weinig loon betaald kregen.

In dit onderzoek werden afgelopen augustus al drie andere verdachten aangehouden.

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Daarom treden de Inspectie SZW en het Functioneel Parket hier tegen op.

Plaats een reactie