Dipje of depressie? Vraag het de expert online

Wereldwijd wordt op 10 oktober 2012 aandacht besteed aan het thema ‘Van dip tot depressie’. De afdeling Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen sluit hierbij aan met onderzoek naar het verbeteren van het onderkennen van het verschil tussen een dipje en een depressie, onder andere met gebruikmaking van nieuwe klantvriendelijke technologieën.

Vanaf oktober 2012 is het mogelijk experts online te raadplegen over deze kwestie via de onafhankelijke website www.zorgvoorpsyche.nl, die geheel belangeloos advies geven rondom depressie, angst, burn-out en medicatie.

Depressie is op dit moment één van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Een depressie is voor veel mensen een angstige ervaring. De kans op terugval is groot, maar wanneer wordt een dipje een depressie? Onderzoek wijst uit dat mensen na een depressie zelf moeite hebben een dip te onderscheiden van een depressieve terugval. Een deel van de mensen wordt na een depressie extreem angstig voor negatieve gevoelens. Als je in een dip zit, heb je vaak dezelfde klachten als bij een depressie. Een dip duurt echter vaak maar een paar dagen.

Onderzoek van de afdeling Klinische Psychologie wijst uit dat juist in het geval van een depressieve terugval er effectieve behandelmethodes zijn om terugval te voorkomen. Echter, het is daarbij van groot belang eenvoudige methoden te ontwikkelen waarmee een dipje van een depressieve terugval te onderscheiden valt. Daarom is de Rijksuniversiteit Groningen een landelijke studie gestart waarin onderzocht wordt wanneer een dip een depressie wordt en wat daar vervolgens aan te doen valt (www.doorbreek-depressie.nl).

Plaats een reactie