Dioxinecrisis Duitsland: risico voor Nederland is minimaal

De mogelijke volksgezondheidsrisico’s als gevolg van de dioxinebesmetting in Duitsland zijn in Nederland minimaal. Dat schrijven staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) en minister Edith Schippers (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het met dioxine besmette veevoer heeft Duitsland niet verlaten. Er zijn dus ook geen Nederlandse dieren die dit besmette veevoer hebben gegeten.

Eieren
Wel zijn er twee partijen met eieren geleverd aan een Nederlands bedrijf. Het gaat in totaal om 136.000 eieren die bestemd waren voor de levensmiddelenindustrie. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft achterhaald dat ca. 65% van deze eieren is geleverd aan een ander land in de Europese Unie. Dit land zal hierover worden geïnformeerd door de Europse Commissie.

Een ander deel van deze eieren (ca. 25%) is door de nVWA geblokkeerd en zal nader worden onderzocht.

Een klein deel van de eieren (ca 10%) is inmiddels verwerkt in levensmiddelen zoals sauzen en bakkerijproducten. Deze producten zijn in de voedselketen terecht gekomen. Omdat de mogelijke hoeveelheid dioxine zeer verdund is, is het Bureau Risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRo) van de nVWA op basis van de huidige informatie van oordeel dat het mogelijke risico voor de volksgezondheid minimaal is.

Voor zover bekend zijn de twee partijen eieren de enige mogelijk besmette partijen dierlijke producten die uit Duitsland naar Nederland zijn gekomen. Er zullen dus geen met dioxine besmette producten meer in de Nederlandse voedselketen terechtkomen. In Duitsland zijn als gevolg van de dioxinebesmetting meer dan 4000 boerderijen op slot gezet.

Meer informatie: Dioxine incident Duitsland

Plaats een reactie