DiOGenes: ’s Werelds grootste dieetstudie afgerond

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en zeven andere Europese onderzoekscentra hebben vandaag het eindrapport gepubliceerd van ’s werelds grootste voedingsstudie, DiOGenes. Uit de grootschalige studie bij gezinnen met overgewicht blijkt dat een voedingspatroon met veel eiwitten en een lage glykemische index het beste werkt om op gewicht te blijven.

Met dit voedingspatroon kun je eten tot je verzadigd bent en hoef je geen calorieën te tellen, waardoor het ook makkelijker vol te houden is. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in twee gerenommeerde tijdschriften: de New England Journal of Medicine en Pediatrics.

In totaal deden 772 gezinnen waarin obesitas voorkwam aan de studie mee, met 938 volwassenen en 827 kinderen. De ouders volgden twee maanden een dieet om af te vallen, waarna het hele gezin onder begeleiding van een diëtiste gedurende een half jaar probeerde op gewicht te blijven. De gezinnen werden ingedeeld in vijf groepen die allemaal een ander voedingspatroon volgden, variërend in eiwitgehalte en glykemische index (GI). Een controlegroep volgde de officiële voedingsrichtlijnen zonder aanvullende aanwijzingen. Gezinnen werden in twee van de onderzoekscentra, Maastricht en Kopenhagen, extra geholpen bij het aanwennen van hun nieuwe voedingspatroon, doordat ze gratis een groot deel van hun boodschappen konden halen bij de speciaal voor het onderzoek ingerichte ‘supermarkt’ op de universiteit.

In totaal volgden 938 volwassenen met een gemiddelde BMI van 34 gedurende acht weken een 800 kcal/dag dieet om af te vallen. Dit dieet werd door 773 volwassenen volbracht, zij vielen gemiddeld 11 kilo af. De daarop volgende periode van zes maanden werd door 548 deelnemers volbracht. Het best werkende voedingspatroon bestond uit een hoog eiwitgehalte (veel mager vlees, zuivelproducten met laag vetgehalte en bonen) en koolhydraten met een lage glykemische index, die minder schommelingen veroorzaken in het bloedsuikergehalte. In de groep die dit voedingspatroon volgde was de gewichtstoename èn de uitval het laagst. De kinderen uit deze gezinnen, 827 in totaal waarvan 45% met overgewicht, gingen niet mee op dieet in de eerste acht weken, maar volgden daarna wel hetzelfde voedingspatroon als hun ouders. De prevalentie van overgewicht nam daardoor af met 15% in de hoog eiwit/lage GI groep.

De onderzoekers concluderen op basis van deze studie dat de officiële voedingsrichtlijnen in de deelnemende landen niet aansluiten bij deze bevindingen en dus niet optimaal zijn om overgewicht te voorkomen en te bestrijden.

De studie is uitgevoerd bij acht Europese onderzoekscentra, onder leiding van de Deense Faculty of Life Sciences in Kopenhagen. In Nederland werd de studie geleid door prof. dr. Marleen van Baak van de Universiteit Maastricht (onderzoeksschool NUTRIM). In 2006 ging het project van start, met een subsidie van de Europese Commissie ter waarde van 14,5 miljoen euro.

Plaats een reactie