Dikke dokter, dikke patiënt

Kan een dikke dokter wel een goede dokter zijn? Mag een arts ook zondigen? Eigenlijk niet. De dokter moet het goede voorbeeld geven. Maar de meeste mensen zeggen ook adviezen op te volgen van dikke en rokende dokters. Als de dokter echter stevig drinkt ligt dat anders, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

De dokter met een kegel wordt niet vertrouwd, de dokter moet het goede voorbeeld geven. Maar roken, te veel eten en te weinig bewegen, kunnen wel door de beugel. Voor twee derde van de mensen is de ongezonde leefstijl van de dokter dan geen reden zijn adviezen te negeren. Wel zijn mensen met dezelfde zwaktes als de dokter eerder geneigd zijn advies op te volgen dan mensen met een gezonde leefstijl. Samen zondigen schept kennelijk een band. Dikke of rokende patiënten zouden dikke of rokende dokters moeten zoeken en omgekeerd.

Eten, bewegen, roken en drinken
Zestig procent van de Nederlandse bevolking leeft ongezond en heeft daardoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseert daarom te breken met een ongezonde leefstijl. Zorgverleners moeten mensen aanspreken op te veel eten, te weinig bewegen, roken en drinken. Maar ook zíj kunnen er een ongezonde leefstijl op na houden. De onderzoekers keken of de leefstijl van een arts hem parten speelt bij het adviseren van patiënten.

Onderzoek
De uitkomsten zijn gebaseerd op een onderzoek onder 540 leden van het VGZ-verzekerdenpanel van het NIVEL. Zij vulden een online vragenlijst in met een aantal vragen en stellingen over hun eigen leefstijl, die van de arts en vertrouwen. Zo konden de onderzoekers hun lichaamsgewicht, rook- en drinkgedrag bepalen en hun mening over de betrouwbaarheid van onmatige dokters.

Plaats een reactie