Digipointeur, de chirurgische TomTom voor neusbijholten

KNO-artsen M.J.P. van Kempen en J.P. de Mönnink hebben in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop onlangs de eerste operaties uitgevoerd met de Digipointeur, een nieuw chirurgisch navigatiesysteem speciaal ontwikkeld voor KNO-ingrepen. Het systeem verkleint het risico op complicaties en biedt daarmee de patiënt nog meer veiligheid.

Het nieuwe navigatiesysteem wordt ingezet bij operaties van de neusbijholten. Het gaat om ingrepen om de beluchting en drainage van de neusbijholten te herstellen en eventuele poliepen te verwijderen.

Hierbij opereert de chirurg in een complex anatomisch gebied vlakbij de hersenen en de ogen. De Digipointeur maakt gebruik van een elektromagnetisch veld. Met behulp van 2D en 3D CT scans wordt het operatiegebied gelokaliseerd en krijgt de chirurg tijdens de operatie als het ware een landkaart te zien waar hij met zijn instrumentarium doorheen navigeert. De Digipointeur wordt daarom ook wel de TomTom voor de neusbijholten genoemd.

De ervaring van de chirurg en het endoscopisch camerabeeld gecombineerd met het nieuwe 3D-navigatiebeeld van de Digipointeur maken het mogelijk tijdens de ingreep op elk moment exact geïnformeerd te zijn over de positie van het instrument dat gebruikt wordt.

In vergelijking met een infraroodsysteem dat bij KNO-ingrepen gebruikt wordt, heeft de chirurg met de Digipointeur optimale bewegingsvrijheid en meer controle tijdens de operatie. Hierdoor wordt het risico op complicaties geminimaliseerd.

Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop is een van de 12 ziekenhuizen in Nederland dat gebruik maakt van het geavanceerde navigatiesysteem.

Plaats een reactie