“Ik krijg mijn aantal uren voor diëtiek niet weggezet in de zorgketen.” “Er zijn gewoon niet genoeg klanten.” “Diëtisten moeten wat doen aan hun imago: het is een ouderwets betuttelend beroep geworden.” “Diëtisten gaan niet mee in de innovaties met zelfmanagement, groepseducatie en telehealth.”
Deze storm van kritiek stak op in een van de Julius Masterclassen die op dit moment lopen. In die klas zitten zestien leidinggevende professionals uit het hele land en uit tal van zorgsectoren. Mijn colleges over zorginnovatie gaan bij hun erin als Gods woord bij een ouderling. Ik neem hun kritiek daarom serieus.
Aan de andere kant: hier spreken slechts zestien van 16 miljoen mensen. Daarom aan jou de vraag: Herken je de kritiek? En als diëtisten inderdaad niet meer deugen, hoe pakken we dan wel in Nederland het toenemende overgewicht bij de jeugd en volwassenen aan? Je zou toch zeggen dat diëtiek hot en springlevend is in een land met steeds meer personen met diabetes.
Op vrijdag 1 juli 2011 vindt het vijfde nationale congres plaats over recente ontwikkelingen in de chronische zorg. Vier plenaire sprekers komen eerst aan het woord: dat zijn de Engelse expert en opinieleider aldaar Chris Ham, de Duitse econoom van Nederlandse afkomst Evert Jan van Lente, oud-minister Ab Klink en ondergetekende.
Daarna volgen maar liefst 22 workshops vol met goede voorbeelden uit het hele land van innovaties in de chronische zorg. Ook overgewicht, diëtisten en hun al dan niet terecht gesignaleerde beperkingen komen daarin aan bod.
Wil je deelnemen aan dit congres? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de prachtige brochure en meld je aan.
Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Er zijn massa’s klanten. Klanten komen niet naar je toe, daar moet je wat voor doen. Bovendien weet je wat je moet doen als je die bezwaren omzet in oplossingen. En dan moet je inderdaad openstaan voor zelfmanagement en commercie. Daar wordt op de hogescholen Voeding & Diëtetiek steeds meer aandacht aan besteedt.